ТРЕСЕ СЕ РЕПУБЛИКА СРПСКА, слави и Србија! Славље почело раније!

Великом бакљадом и химном „Боже правде“, уз огромни билборд Светог Архиђакона Стефана, навијачка група „Делије Фоча“ честитала је Републици Српској 25. рођендан.

Млади Фочаци, који су раније данас раширили велики плакат са иконом Светог Стефана на једну од највећих фочанских зграда, развили су и транспарент „Срећна слава, Републико Српска!“

ВУЧИЋ ЧЕСТИТАО РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

Премијер Србије Александар Вучић честитао је вечерас председнику Републике Српске Милораду Додику и грађанима Дан РС, истичући да ће у Србији увек имати искрену подршку народа и владе.

– Вама, Влади и народу РС желим да честитам Дан Републике, у нади да ћете Српску поносно и љубоморно чувати и штитити, баш као и мир и стабилност у целој Босни и Херцеговини-поручио је Вучић у писму које је упутио Додику.

– У Србији ћете увек и заувек, имати искрену подршку народа и њене Владе- истиче се у писму.

Вучић је у писму навео да је пред нама много тешког и одговорног посла, од изградње мостова до модерних путева и железница, али, још важније, убрзаног унапређења наших културних и духовних веза.

– Уважени господине председниче, желим Вам успех у раду, а Републици Српској постојаност и дуговечност- наводи се у писму Вучића, саопштила је канцеларија за сарадњу с медијима.

Патријарх Иринеј: РС је историјска чињеница, која се мора чувати и поштовати

Патријарх Српске православне цркве Иринеј изјавио је вечерас у Бањалуци да је Република Српска (РС) историјска чињеница, која се мора поштовати и чувати.Он је после службе у цркви Свете тројице рекао да је РС „српско национално и духовно биће“, као и да њен настанак није случајан, „већ је божије дело да сачува српски народ, да би опстао и остао на овим просторима који су заливени крвљу и утемељени на костима“.

Патријарх је казао да се увек треба сећати оних који су пострадали само зато што су били Срби, православци, што су се крстили са три прста, јер, како је истакао, другог греха нису имали.

„Боље је бити и страдалник, него онај који изазива страдање“, рекао је он.

Иринеј је рекао да је радостан што може да учествује у прослави поводом 25 година РС, али и Божића са српским народом у РС.

Епископ бањалучки Јефрем је рекао да су политички противници српског народа на различите начине „покушали да насрћу на српско духовно биће, оспоре много шта, па и славу“.

„Без славе нема Србина православца. Очигледно да су се прерачунали, да нису рачунали да постоји такав отпор и жеља да продужимо, да будемо то што јесмо и ко јесмо и да славимо своју славу. Славићемо је и даље“, навео је он.

Епископ бањалучки је додао да ће славља бити, без обзира, како је оценио, на формалности, односно да ли се звао секуларни или неки други празник.

„За нас је увијек духовни празник Свети архиђакон Стефан, први Христов мученик и свеедок“, рекао је владика Јефрем.

Молитви су писуствовали и највиши званичници РС.

Патријарх Иринеј служиће сутра у 9.00 у Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци Свету архијерејску литургију поводом празника Светог првомученика и архиђакона Стефана.

До ове године РС је 9. јануара славила и крсну славу- Светог архиђакона Стефана, али је Уставни суд БиХ оспорио делове Закона о празницима РС који се односе на 9. јануар као Дан Републике, оценивши да је неуставан и дискриминишући по грађане овог БХ ентитета који нису православци и Срби.

РС је усвојила нови Закон о Дану РС, према којем се Дан републике поново обележава 9. јануара, али као секуларни и необавезујући празник.

(intermagazin.rs)