СТИЖУ МИГОВИ, ВАЉА ИХ СПРЕМНО ДОЧЕКАТИ: Војска Србије убрзала обуку пилота за нове авионе!

Војсци Србије, првог дана када стигну „мигови“ из Русије, биће потребно најмање 30 максимално обучених и оспособљених пилота који ће летели на њима. Да би десет ремонтованих и модернизованих ловачких авиона било максимално искоришћено потребна је што бржа обука летачког састава, како би најдаље до 2018. нови ваздухоплови били у пуној употреби

Познаваоци ситуације у Ратном ваздухопловству управо квалитет летачког кадра наглашавају као најкрупнију препреку за коришћење руских летелица. Обука за пилотирање на ловачким авионима већ годинама је симболична, а већина војних пилота броји последње године летачког стажа.

У Министарству одбране кажу да су урађене све студије пријема и начина употребе нових летелица. Оне, између осталог, подразумевају и обуку и усавршавање летачког и техничког особља.

– У овим документима прецизиране су све потребе везане за појачање ратне авијације, укључујући и људске ресурсе. Према предвиђеној динамици, ови авиони ће бити у летном стању тек крајем ове или почетком следеће године. До тада ће уз помоћ руских партнера бити завршено обучавање пилота и механичара, али и окончана уградња свих потребних уређаја и опреме у летелице.

Већина пилота борбене авијације који су тренутно у строју Војске Србије одавно је премашила оптимум година старости за летење на авионима надзвучне авијације.

Највећи број је у обуци савладао „супергалеб Г4“ и задржао се на том нивоу. Да би кадар био спреман за долазак „мигова“, према речима председника удружења надзвучних пилота Борише Мандића, потребна је „преобука“ летача по убразној процедури.

– Последња генерација пилота за „миг 29“ одшколована је 1998. године. Од тада до данас тек понеко је прошао комплетну обуку за ловачку авијацију. Овај процес у редовним условима траје између три и шест година, али ми немамо толико времена. Правило је да један ловачки авион подразумева између три и пет пилота спремних да у сваком тренутку на њему полете. То значи да имамо највише две године да обучимо младе ваздухопловце да лете на „миговима 29“ – каже Мандић.

Убрзано школовање пилота је могуће обуком „трчећим кораком“ на авионима „утва“ и „ласта“, „супергалеб Г4“ и „орао“. Тиме ће летачки тим бити оспособљени да по пријему нових летелица почну завршно усавршавање за летење на „миговима 29“. Исто важи и за техничко особље, као и за службе логистике.
Да би своје задатке војни ваздухопловци обављали онако како треба, сматра Мандић, потребно је унапредити њихов материјални положај. Пилоти скромно зарађују, а већина њих нема адкватно решено стамбено питање.

НОВИ ХАНГАРИ
Стајанке на аеродромима „Батајница“ и „Краљево“ добиће нове покривке и хангаре, испод којих ће „спавати“ нови авиони и хеликоптери. Дом 204. ваздухопловне бригаде, на батајничком аеродрому, добио је пре годину дана нови хангар, којим је отклоњена штета начињена у НАТО бомбардовању 1999.

– Није добро да авиони стоје под отвореним небом. Зато ће бити изграђене лаке покривке за смештај авиона и хеликоптера који ће ускоро стићи у нашу војску – наводе у Министарству одбране.