Пустите дете да тренира џудо!

Џудо је борилачка вештина настала у Јапану. Иако, сам назив звучи грубо, он уствари на јапанском значи „нежан пут“. Тиме упућује да се не ради о спорту који буди агресивност, или подстиче тучу. Наиме, филозофија овог спорта је у томе да се „нежним путем“ дође до победе. Сад ће се многи запитати о каквој је нежности реч, када је то спорт у којем је поента вацити противника на струњачу, или га избацити из равнотеже. Због тога вам износимо неколико облика ове борилачке вештине, па одлучите сами!

РАЗВИЈА ПРАВИЛНУ КООРДИНАЦИЈУ ПОКРЕТА

Ова дисциплина се заправо и састоји од низа различитих покрета којима такмичати покушавају да дођу до поведе. Захваљујући њима вежба се и коориднација и усклађеност покрета тела. Такође, учи се да се у случају пада дочека без повреда.

УЧИ О ВАЖНОСТИ ДИСЦИПЛИНЕ

У овом борилачком спорту дисциплина је јако важан фактор. Уколико онај ко тренира џудо није дисциплинован и посвећен спорту, онда не може ни да очекује резултате. Ту се нарочито развија самоконтрола и самопоштовање, што је јако важно за децу у периоду одрастања.

МОТИВИШЕ ЧЕСТИМ ТАКМИЧЕЊИМА

Такмичења у оквуру такмичарске сезоне, од септембра до маја, су готово сваке недеље. То додатно мотивише децу да напредују и да на сваком турниру буду што бољи и освоје неку од медаља.

РАЗВИЈА ЕМПАТИЈУ И САРАДЊУ СА ДРУГИМА

С обзиром на то да деца једном клубу тренирају заједно и „боре“ се између себе, истовремено се зближавају и реагују као тим, иако је ово индивидуални спорт. Саосећајући једни између других, они то преносе и на односе са другима у школи, парку…

ЗАХТЕВАЈУ КОНЦЕНТРАЦИЈУ И АКТИВАН УМ

Иако се не чини тако онај ко тренира џудо мора да размишља брзо и да снагом ума процени противников следећи корак.

РАЗВИЈА ОДБРАНБЕНЕ ИНСТИКТЕ

Кроз бављење џудом више се развијају одбрандебни инстикти, него што се уче методе напада.
Због тога је самоодбрана још једна од ствари које се уче бављењем џудом.

Оливера Денчић