Николић: Обећали смо да Србија неће користити право из Резолуције 1244 да пошаље 1.000 војника на Косово!

Председник Србије Томислав Николић изјавио је да ће послати војску на Косово, јер је то закључак Савета за националну безбедност.

„Ми не звецкамо оружјем, већ на ту раван пребацујемо уколико буде био угрожен српски народ на Косову и Метохији… Србија ће да одбрани Србе на Косову и Метохији. И ту постоји сагласност Владе и председника. А то што сам рекао да ћемо послати војску су закључци Савета за националну безбедност“, рекао је Николић за дневни лист Курир.

Он је оценио и да је ЕУ требало да реагује када је, како је навео, „скоро минирана пруга и када није дозвољено да прође српски воз“, а не на његове изјаве.

„Па ако Јоханес Хан каже да ја не гледам у будућност и да је будућност Србије независно Косово, онда немамо о чему да разговарамо. Онда је он превара за сва времена. И то што ради ЕУ је превара“, рекао је Николић.

Упитан да ли ово има везе са изборном кампањом, Николић је рекао да још није ни кандидат и о тој ситуацији говори јер му је стало до живота Срба на Косову.

„Ако нападну Србе и почну егзодус и убијање, хоће ли Србија да ћути? Ја таквој Србији не бих био председник“, рекао је Николић.

Он је рекао да постоји договор по коме Србија неће користити своје право из Резолуције 1244 да пошаље 1.000 војника на Косово, ако Росу јединице не иду на север.

„Ми смо обећали усмено, за Росу смо потписали договор. Погазили су договор и сад имамо адут за разговоре у Бриселу, где треба да тражимо гаранције да Росу никада неће доћи, да ће поштовати споразум, јер онда и ми поштујемо своја обећања да нећемо захтевати од УН да омогући приступ оружаних српских снага које би чувале верске објекте и српску баштину“, рекао је Николић.

(Бета)