Тихомир Станић: Борио сам се 10 година да снимим филм о Јасеновцу, али нисам успео да сакупим новац!

Целог детињства сам слушао приче о Јасеновцу од мајке и рођака. Чак сам и упознао људе који су преживели боравак у том језивом логору – рекао је глумац

Глумац и продуцент Тихомир Станић после десет година одустао је од снимања филма о Јасеновцу јер није успео да сакупи новац за овај пројакат. Највећа жеља му је била да на филмском платну прикаже страшан погром Срба у усташком логору, али нико није хтео да му да паре.

Ово остварење најављивано је као српска “Шиндлерова листа”, али су изгледи да ће филм угледати светлост дана све мањи, јер за његов завршетак фали више од два милиона евра.

– За сада сам одустао од снимања филма о Јасеновцу. Борио сам се десет година да екранизујем причу о највећем српском стратишту, али ниједна институција није заинтересована за то. Жао ми је због тога. Написао сам сценарио, почео снимање, али је све ту стало. А ја не могу ово да изгурам сам. Немам снаге, а ни енергије да се даље борим. Потребно је 2.320.000 евра да се сними филм. Декларативно ми сви пружају подршку, али нико не даје паре – истакао је Станић за “Информер” и додао да се нада да ће се овај филм једном ипак снимити.

– Можда то не урадим ја, већ неко други. Људи доскора нису чули за Дијану Будисављевић, која је спасла 12.000 српске деце из логора. Није припадала никаквој организацији, већ је њено ангажовање било плод њене личне одлуке и храбрости. Она, али и многи други заслужују да се њихова борба исприча на филму – додао је глумац.

Станић већ зна и које би глумце волео да види у главним улогама.

– Мислим да би Дијану могла да глуми Аница Добра. Главног команданта логора Макса Лубурића играо би Марко Јанкетић – рекао је глумац.

Станић Признаје да је финансијска помоћ стигла са неочекиване стране, али да никако није довољна.

– Снимање смо започели пре две године у Инзбруку, на гробљу хероине Дијане Будисављевић. Новчано су нас помогли град Инзбрук и градоначелница ристина Опиз Плорер. То је једина помоћ коју смо добили – истакао је Тихомир Станић.

Станић је објаснио да је филм требало да буде његов морални дуг према настрадалима.

– Одрастао сам 12 километара од самог логора Јасеновац, у Козарској Дубици. Целог детињства сам слушао приче о Јасеновцу од мајке и рођака. Чак сам и упознао људе који су преживели боравак у том језивом логору. Филм је требало да буде мој морални дуг према њима – додао је глумац.

telegraf.rs