Са Мишом Вацићем у кабинету!

После вишенедељне ујдурме око ангажовања осуђиваног лидера десничарског Покрета 1389 Мише Вацића у Канцеларији за КиМ, “Блиц” је саветника директора Марка Ђурића посетио у кабинету број 330, у Палати Србија.

У нови пословни простор још му нису стигли компјутер и друга радна опрема. Грб Србије лично је донео, а на вратима смо приметили и постер Покрета на чијем челу је донедавно био. Вацић потврђује да је Ђурићев саветник, баш као што на његовој визиткарти стоји, иако је овај то у више наврата покушао да демантује.

На питање како је могуће да се нашао у овом телу, каже:
– Мој вишегодишњи рад на терену кроз Покрет 1389 створио је поверење код Срба на Косову и у нашој цркви, а то су препознали људи који воде институције. Медији ме критикују да нисам стручан, а завршио сам два факултета и говорим четири језика.

Не прозивају вас због (не)стручности, већ да сте десничар осуђен за дискриминацију ЛГБТ особа.
– Моја кривица је била везана за моју борбу против тадашњег режима. Ја нисам криминалац, нисам осуђен за малверзацију, за лоповлук, чак ни за насиље.

Али јесте за дискриминацију. Какав је ваш однос према геј популацији?
– Немам га. Имам однос с људима. Не знам шта си ти и да ли имаш дечка или девојку. Поштујем право на приватност. Ја нисам дискриминатор. Можеш 100 пута да будеш лезбијка ја бих с тобом исто разговарао.

А што вам смета Прајд?
– Није пристојно. Али не треба их нападати и не знам ко их је нападао.

То су ублажени ставови у односу на оно што сте некад заступали?
– А ви знате шта сам ја говорио или сте читали како су други тумачили шта сам говорио.

Ваша организација је десничарска?
– Уставни суд није нашао за сходно да нас забрани, Саша Јанковић је подржао ту одлуку, нема у евиденцији да је припадник 1389 урадио нешто лоше. Нисмо десничари, већ смо родољуби и патриоте.

Више смо лево, јер смо за радничка права, против тајкуна, мултинационалних корпорација, за социјалну правду… Шта је ваш посао?
– Помажем у прикупљању помоћи за угрожене, у обнови цркава и манастира, функионисању народних кухиња…

Да ли је воз Београд- Косовска Митровица ваш пројекат?
Није, био је реализиован пре мог доласка, али сам одушевљен.

Зар ваш одлазак на Косово возом није провокација Албанаца?
– Како Шиптарима није провокација кад обилазим Метохију, манастире, енклаве. Са Косовском полицијском службом смо сјајно сарађивали на терену. Нас 150 са ознакама 1389 смо шетали Призреном, није било инцидената. Како нисам тако провокација, а јесам као припадник владе.

blic.rs