Председник Србије Томислав Николић подноси захтев за одлазак у пензију

Председник Србије Томислав Николић поднеће захтев за одлазак у пензију чим му 31. маја истекне председнички мандат, јер има 65 година старости и 45 година радног стажа.

Додао је и да то не значи да ће рећи збогом и политици. Николић тврди да још није извагао, нити се договарао да ли ће и коју функцију добити после мандата, али једно је сигурно – пензија му не гине.

tomislav nikolic

– Испунио сам све услове за пензију, једино ме још функција држи. Поднећу захтев већ 31. маја, чим ми истекне мандат. Имам 65 година и 45 година стажа – цео живот радим, изузев периода служења војног рока – каже нам Николић.

На питање да ли то значи да ће се повући и из политичког живота, Николић каже:

– То не значи да ћу ићи у политичку пензију, засад само старосна.

Николић није хтео да открива све своје планове. Иначе, одлазећи председник не мора много да брине за финансије – може да рачуна на месечну пензију од најмање 104.000 динара, што је 80 одсто од његове тренутне плате од око 130.000.

Иначе, Николић ће и након истека  мандата моћи да ужива у привилегијама. Наравно, уколико не уговори неку политичку функцију.

Он има право на канцеларију, саветника и секретара, обезбеђење, ауто, статус „почасног председника“, дипломатски пасош…

Према Закону о председнику, он шест месеци након завршетка мандата прима пуну председничку плату, а тај период може, на захтев, да се продужи и на годину дана.

Извор: Курир