Мигранти од данас у контејнерима за превоз робе

Мађарска је саопштила да је спремна да од данас почне са затварањем тражилаца азила у кампове на својој јужној граници са Србијом, након што је овог месеца усвојила закон о томе који је изазвао критике група за заштиту људских права и УН.
sirija migranti 2

Од данас, тражиоци азила који уђу у Мађарску као и они који се тренутно налазе у тој земљи биће затварани у те кампове док им захтеви не буду обрађени.

„Службе за заштиту границе су у потпуности спремне за ступање на снагу појачаног легалног затварања границе 28. марта“, саопштило је јуче мађарско Министарство унутрашњих послова.

Полиција, одбрамбене снаге и Канцеларија за имиграцију и азил спровеле су потребне припреме за примену ове нужне мере, наводи се у саопштењу.

Министарство истиче да је циљ ограничења „спречавање миграната са нејасним статусом да се слободно крећу по територији земље и Европске уније, како би се тиме смањио безбедносни ризик од миграција“.

Влада је саопштила да су 324 контејнера постављена на две одвојене локације које се називају „тразитним зонама“, а изграђене су уз ограду коју је Мађарска подигла дуж границе дуге 175 километара 2015. године.

Мађарски парламент усвојио је 7. марта закон о систематском затварању свих тражилаца азила у кампове на граници, који су сачињени од прилагођених контејнера за превоз робе.

Извор: Танјуг