Нова “Заставина пушка” у светском врху

Заводи “Застава” завршили су једногодишње тестирање најновије аутоматске пушке, са великим успехом. Наша реномирана фабрика, прва у свету развила је аутоматску пушку двојног калибра – новог и савременог 6,5 мм “Грендел” и старог доброг 7,62 мм. Простом заменом цеви могуће је мењати калибар пушке у зависности од потребе. План Војске Србије је да усвоји нови калибар – 6,5 мм који ће заменити досадашњи 7,62, од којег је бољи по балистичким одликама, али и истим метком да замени митраљески и снајперски метак 7,62 мм.

nova automatska puska

Нова пушка показала је изванредне резултате на стрелишту и свим временским условима. Има нови компензатор трзаја и гасну кочницу на устима цеви, нови систем бирања појединачне или рафалне ватре и полимерски телескопски кундак, подесив према стрелцу а систем је поуздани “Калашњиков”.
Нова пушка има знатно мањи трзај него досадашња, захваљујући новом метку и новој гасној кочници. Треба напоменути да је највероватније наша војска одустала од НАТО калибра 5,56 мм који се показао у рату импотентним и преслабим за војне потребе, посебно у Авганистану и Ираку.
Тако ће нови калибар 6,5 мм полако усвајати наше војне јединице, а док се сасвим не одомаћи, ту је тај нови систем са заменом цеви тако да ће једна иста пушка моћи да користи два различита калибра.
Конструктори у “Застави” сматрају да ће у свету владати велико интересовање за нову заставину пушку. Заједно са пушком у истом систему и калибру израдили смо и пушкомитраљез и снајперку.

Александар Киш