Њујорк тајмс и Политико: Демократија у Србији угрожена!

Утицајни медији Политико (Политико) и Њујорк Тајмс (Тhe NewYork Times) пишу данас о Србији као земљи у којој је демократија у опасности, а као главне одговорне за ситуацију у друштву именују премијера Александра Вучића и Српску напредну странку.

Политико у тексту који је објављен данас под називом “Европско окретање слепог ока ка Балкану” наводи да европски лидери намерно игноришу проблеме у региону, а посебно у Србији.

У тексту се подсећа на недавну изјаву председника Европске комисије Жан-Клод Јункера у којој је рекао да би балканске земље заратиле када бих их ЕУ и САД напустиле, али и да је наводећи списак проблематичних држава изоставио Србију. Политико, пак, наводи да управо Србија, коју су Јункер и Ангела Меркел толико често хвалили, могла бити највећи проблем.

Политико наводи да су грађани у Србији свесни да премијер Вучић и чланови Српске напредне странке деле “плен успеха економских реформи” што премијер Вучић често негира.

Аутор текст предвиђа и да ће протести који се одржавају у градовима Србије добити нови замајац 25. априла, на годишњицу рушења у Херцеговачкој улици, али и да ће они тешко довести до рушења владавине напредњака. Подсећамо, премијер Александар Вучић је још колико прошле недеље дао интервју Политику у коме је рекао да учеснике протеста мотивише лична мржња према њему.

“Упркос отпору аутократској владавини премијера Вучића, он и даље има подршку базе, посебно у унутрашњости земље”, пише Политико.

Аутор наводи да је ЕУ дошла до парадокса у ком подржава стабилност на уштрб демократије. То је истакао један од саговорника у тексту Милан Нич, члан немачког Савета за спољна питања.

“Оног момента када је предност дата стабилности у односу на демократију, балканске аутократе су постале још снажније и на њихову сарадњу се може рачунати све мање“, наводи Милан Нич.

Сличне оцене је изнео и амерички лист Њујорк тајмс који је данас објавио текст у коме наводи да је убедљива победа премијера на председничким изборима Србију приближила аутократији и да Европска унија не сме затварати очи пред смањивањем слободе медија у Србији.

„Иако је председничка функција углавном церемонијална, Вучић сада може да изабере свог наслединика на месту премијера и консолидује моћ, пошто су Парламент и судство скоро сасвим под контролом Вучићеве Српске напредне странке. Са знатно смањеним слободама медија и маргинализованом политичком опозицијом, концетрација његове моћи је лоша за српску демократију“, навео је Њујорк тајмс у уредничком коментару.

И Њујорк тајмс наводи да европски лидери који виде моћнике попут Вучића као снагу стабилности и који се надају да ће Вучић испунити обећање да ће држати Србију на путу ка ЕУ док утицај Русије на Балкану расте „морају избећи искушење да гледају на другу страну док Вучић и његови савезници преузимају монопол над политчким институцијама земље и над медијима“.

„Препуштање такве контроле Вучићу била би издаја основних вредности ЕУ и многих Срба који гледају на ЕУ као на светионик демократских права и слобода у време док источноевропски и централноевропски лидери окрећу ледја демократији“, навео је Њујорк тајмс.

insajder.net