АРАПИ НА ЛЕЧЕЊУ У СРБИЈИ – Емираћани меркају наше бање, а домаћини већ задовољно трљају руке!

Специјални јеловници, прилагођен распоред и намена одређених просторија хотела, грађани који се радују што ће им стићи гости боље платежне моћи… Ово је укратко резиме најаваљеног већег доласка пацијената из Уједињених Арапских Емирата (УАЕ) у српска лечилишта.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je juče tokom susreta sa delegacijom ove zemlje da će pacijetni iz UAE do kraja godine u većem broju početi da dolaze u naša lečilišta. Arapska delegacija zato intezivno obilazi naše banje.

 Tako su tokom jučerašnjeg dana boravili u Vrnjačkoj Banji u Specijalnoj bolnici za lečenje i rehabilitaciju „Merkur“, kako bi se uverili u kapacitete ove ustanove, ali i osmotrili u kakvim uslovima pacijenti borave.

I Srbija postala zanimljiva

Zanimljiv je podatak da UAE godišnje za rehabilitaciju svojih pacijenata u svetu uzdvaja oko 50 miliona dolara. Kada govorimo o našem okruženju, iz Emirata su pacijente slali u Mađarsku, Slovačku i Češku. Međutim, sada je i Srbija sa svojim lečilištima ali i ceni, postala konkurentna pomenutim državama.

Delagacija UAE obilazi "Merkur"

– Onim što sam video do sada sam vrlo impresioniran, i ne vidim razlog da u budućnosti veliki broj pacijenata ovde ne dolazi na tretmane – rekao je dr Mohammed Salim Al Olama, prilikom obilaska bolnice „Merkur“.

 

U Banji Kovaljiči potpuno spremni za nove goste

Direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Banja Koviljača“ dr Aleksandar Jokić kaže da je njihova ustanova potpuno spremna da dočeka goste iz Emirata. Veliku šansu za razvoj turizma u ovom kraju vidi i u dalasku onih koji su zdravi, a žele da provedu vreme u prirodi kakvu ima ovaj deo Podrinja.

Specijalna bolnica za rehabilitaciju u Banji Koviljači

– Ovo je dobra inicijativa i ogromna šansa za razvoj banjskih centara u Srbiji, ali i šire lokalne zajednice i svih onih koji su uključeni u proces zdravstvenog turizma. Delegacija koja je sada u Beogradu, nedavno je posetila i našu ustanovu i pokazali su veliku zainteresovanost za lečenje svojih pacijenata kod nas. Njihovi državljani se već odavno rehabilituju u Nemaškoj, Švajcarskoj ili Češkoj, a Srbiju vide kao novu ponudu – kaže direktor Jokić.
On ističe da su Banju Koviljaču nedavno posetili predstavnici delegacije UA Emirata i da su videli kakva se oprema koristi u ovoj zdravstvenoj ustanovi, ali i kakav je kadar koji tu radi.

– Imamo odličan kadar, dobre uslove, a konkurentni smo i sa cenom. Mi smo spremni jer smo se uverili da su dosadašnji pacijenti odavde odlazili prezadovoljni i da su nas preporučivali. To je šansa da se popune i prošire kapaciteti – kaže Jokić.

On još dodaje da su pacijenti iz Libije i Emirata, koji su do sada ugostili, nisu imali naikavih posebnih zahteva.

– To su ljudi kao i svi drugi poacijenti iz većeg dela Evrope, koji dolaze kod nas. Emirati imaju budžet od 50 miliona evra za rehabilitaciju tako da bi dolaskom njihovih pacijenata ovde bilo posla i za privatni sektor. Oni žele da dobiju kvalitetnu uslugu za svoj novac i siguran sam da mi tome možemo da odgovorimo – ističe Jokić.

Emiraćani će u „Čigoti“ skidati kilograme uz jelovnik po „Halalu“

Specijalna bolnica „Čigota Zlatibor“ spremna je da na rehabiltaciju primi goste sa Dalekog Istoka i pruži im istu uslugu kao i svim ostalim pacijentima uz određenu korekciju jelovnika.

Posle dogovora minista zdravlja Zlatibora Lončara i Muhameda Salima Alala, zamenika ministra zdravlja UAE, da će pacijenti iz Emirata dolaziti na rehablitaciju u Srbiju, u specijalnu bolnicu, koja je sinonim za lečenje gojaznosti i bolesti štitatse žlezde, danas je stigla informacija da će i ona biti deo te saradnje.

– I u oblastima lečenja gojaznosti i štitaste žlezde garantujemo za kvalitet zdravstveno–turističkih usluga. U poslednje vreme beležimo rast gostiju iz inostranstva, najviše sa ruskog govornog područja, naročito zbog uspešnog postoperativnog lečenja karcinoma štitaste žlezde pomoću radioaktivnih izotopa, zbog čega nas je Ministarstvo zdravlja proglasilo referentnom ustanovom u lečenju ove patologije. To je dokaz da možemo da ogovorimo zahtevima svih klijenata – kaže dr Željko Stakić, direktor „Čigote“.
Emiraćanima koji bi da višak kilograma skidaju u Srbiji, „Čigota“ nudi, jedinstven i naučno zasnovani program, kojim se podvrgava svaki pacijent.

– Tretman je isti za sve, pa biće i za Emiraćane – dozirana fizička aktivnost, kontinuirani medicinski nadzor i dijetetski režim ishrane koji će u ovom slučaju, zbog kulturoloških specifičnosti biti prilagođen „Halal“ sertifikatu. Svakako, svinjetine u našem dijetalnom programu nema – objašnjava direktor Specijalne bolnice „Čitoga Zlatibor“.

„Selters“ čeka posetu delegacije

Živorad Pavković, šef ugostiteljstva u Institutu za rehabilitaciju pokretnih i nepokretnih bolesnika „Selters“ u Mladenovcu, koja je takođe potencijalno interesentna Emiraćanima, kaže da ovde još nisu počeli da konkrente prave planove za dolazak gostiju iz Emirata.

– Očekujemo da nam stigne delegacija koja će da pogleda banju i hotel gde će gosti biti smešteni. Planiramo da prilagodimo i hranu i hotel njihovim potrebama, ali kako će sve izgledati znaćemo za par dana – rekao nam je.