Маји Живановић награда ЕУ за истраживачко новинарство!

Награда ЕУ за истраживачко новинарство уручена је новинарки Војвођанско-истраживачког аналитичког центра (ВОИЦЕ) Маји Живановић, за серију текстова о дешавањима у предузећу „Нови Сад – ГАС“.

Председница жирија за доделу награде новинарка Љубица Гојгић рекла је на свечаности у ЕУ Инфо центру у Београду да истраживање Маје Живановић „прати токове новца и гомилање дугова предузећа упркос доброј наплати гаса“.

Жири је једногласно оценио да се писање Маје Живановић о тој теми може сматрати школским примером квалитеног истаживачког новинарства.

Другу награду ЕУ за истраживачко новинарство добио је Драган Гмизић за видео рад „Равница без птица“.

Награду за најбољег младог новинара истраживача добила је новинарка ЦИНС-а Милица Шарић, која је према наводима жирија, открила детаље везане за изградњу новог блока термоелектране Костолац.

О наградама је одлучивао жири у саставу: новинарка Љубица Гојгић (председница), професор Факултета политичких наука Раде Вељановски, професор Филозофског факултета у Новом Саду Владимир Баровић, директор Комитета правника за љуска права Милан Антонијевић и директор Медија центра у Нишу Младен Велојић.

Награде ЕУ за истраживачко новинарство, које је установио Генерални директорат за проширење Европске комисије, промовишу изузетна достигнућа истраживачких новинара, као и унапређење видљивости квалитетног истраживачког новинарства у земљама Западног Балкана и Турској.

n1info.com