Представљен роман „Гранични случај“ Бојане Ђоковић

Роман „Гранични случај“ Бојане Ђоковић представљен је у четвртак, 25. маја, у 18 сати у Делфи Цафéу у СКЦ-у. О томе шта се дешава кад „нестану границе између стварности и илузије“, поред ауторке, говорили су проф. др Јован Стриковић и књижевни критичар Ђорђе Ј. Јанић. Одломке је читала глумица Мирјана Ђурђевић.

Психолошки роман Бојане Ђоковић „Гранични случај“ продире дубоко у најскривеније слојеве личности и натераће читаоца да изнова размишља о питањима живота и смрти, о односу жене и мушкарца, о проблему моћи и потчињавања. То је роман о граничном поремећају личности, о свима онима који воде кошмаран живот, о времену у којем је све већи број девијантних љубави.

„Када сам почела да пишем ’Гранични случај’ нисам имала намеру да то буде психолошки трилер, нисам размишљала о жанру, једино сам желела да одговорим на питање зашто се дешавају сурови злочини, свакодневна насиља, шта је узрок и каква је психологија једног злочинца“, рекла је ауторка Бојана Ђоковић и додала да се најчешће прича о последицама и жртвама, а да су њу занимали управо болесни умови, одбијање стручне помоћи, ескалација болести и коначно злочин за који је узроке тражила дубоко у уму.

Говорећи о томе зашто је роман писала у првом лицу и у мушком роду, Бојана је рекла да је то чинила због продирања у подсвест главног јунака. „Ово је у сваком смислу мушки роман и непобитни доказ да не постоје разлике између мушког и женског писма. Све обрађене теме суштински су исте кроз епохе и говоре о егзистенцијалним тескобама и оном неминовном: сви се рађамо и сви умиремо. Ово је роман о рату, животу и смрти, љубави и мржњи, свести и подсвести, о смислу и бесмислу егзистенције и о апсурду као највећој спознаји“, сматра ауторка.

„Бојана Ђоковић је писац који има амбиције да се приближи стварности, а стварност је све око нас и у нама, јер се цео наш живот, и видљиви и невидљиви, бави стварношћу“, истиче проф. др Јован Стриковић, и наставља: „Појаве о којима ауторка говори су болне и сежу у сами корен људског постојања и оне нису само психолошког већ су и духовног карактера, тако да слободно могу да тврдим да психијатар који жели да сазна нешто више о људској души има шта да научи из романа ’Гранични случај’ Бојане Ђоковић, стога ову књигу препоручујем и ширем кругу читалаца који ће у њој сигурно пронаћи нешто веома значајно и поучно.“

Књижевни критичар Ђорђе Ј. Јанић нагласио је да Бојана Ђоковић развија радњу кроз причу психички болесног наратора, избегавајући замку монотоности одличним познавањем развоја психичке болести. „Паралелно развијајући оквирну причу ’причама’ о ликовима са којима наратор долази у стварни или исањани контакт, ауторка показује све очитију превласт болести над његовим умом“, објашњава Јанић и додаје да је ауторка овим романом отворила важна питања: где почиње болест и шта раздваја комплекс више вредности од репресивног понашања и садизма.

„Будућим читаоцима само смо одшкринули свет романа ’Гранични случај’ Бојане Ђоковић, а ја га препоручујем као значајан допринос књижевности младе генерације“, закључио је Јанић.

Психолошки роман „Гранични случај“ можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари www.delfi.rs и на сајту www.laguna.rs