Српска лига: Подршка одлукама Сабора Српске православне цркве

Српска лига (СЛ) подржава одлуке Светог архијерејског сабора Српске православне цркве (СПЦ) донете наредовном заседању Светог архијерејског сабора, међу којима су и подршка упућена Патријарху московском и све Русије господину Кирилу поводом дискриминације и обесправљености којој су изложени свештенство и верници највеће аутономне Украјинске православне цркве у саставу Руске православне цркве – изјавио је Александар Ђурђев, председник Српске лиге (СЛ).

Ђурђев истиче да је и Српска православна црква суочена са сталним нападима и претњама о чему сведочи и њен положај на просторима Црне Горе, Македоније, али и Румуније, што је Сабор и констатовао и појаснио да, на пример, Румунска православна црква наставља са својим антиканонским упадима у јурисдикцију СПЦ и проширује је на читаву српску канонску територију.

Председник Српске лиге подржава захтев СПЦ да се посмртни остаци највећег српског научника Николе Тесле, изместе из музејског простора, и положе у гробницу у Храму Светога Саве или на платоу испред њега.

Српска лига, такође, исказује подршку ставу СПЦ да је потребно изградитимеморијални центар на Старом сајмишту као трајно спомен-обележје страдања Јевреја, Срба, Рома и свих осталих народатоком немачке окупације од 1941 – 1945, али и наглашава неопходност подизањајединственог меморијалног комплекса замилионе српских жртава геноцида у 20. веку, како би се, на једном месту, одала пошта свим Србима страдалим током балканских ратова, Првог и Другог светског рата и последњих ратова на простору бивше СФРЈ – закључио је Александар Ђурђев.