Брнабић: „Донорство највиши јавни интерес“

Васпитавана сам да сваки људски живот сматрам једнако вредним и дубоко верујем у концепт личне одговорности, нагласила је, поводом Националног дана донора, министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић и позвала грађане да потпишу донорску картицу и да „заједно градимо хумано друштво“.

„То ме је навело да у јануару потпишем донорску картицу и својим примером покажем да не морате поседовати фабрике и управљати великим пословним системом да бисте били друштвено одговорни“, објаснила је Брнабић.

На донорској картици пише „Пристајем да се у случају мождане смрти моји органи и ткива могу употребити за лечење других људи“, подсетила је Брнабић и оценила да је то „тренутак када ви немате шта да изгубите, али зато можете да помогнете неком од хиљада људи који се налазе у животно безизлазној ситуацији“

Према њеним речима, „потписати донорску картицу не кошта ништа, не изискује напор, али истовремено пружа велику наду за оне који су животно угрожени, јер су донирање органа и трансплантације за многе једина шанса да продуже живот и добију шансу“.

Донирање органа је тема која је оптерећена предрасудама и стално се о њој дебатује. Задатак институција и целог друштва је да је прихвате и да успоставе друштвени консензус о значају донирања, нагласила је Брнабић.

Она сматра да је улога појединаца веома је важна, „јер ми као појединци потписујемо донорске картице и помажемо једни другима“.

Чињеница је да се у Србији на листи чекања за трансплантацију органа налази много људи и да један донор може да спаси до четири живота, истакла је Брнабић.

Едукација и транспарентност су неопходни када говоримо о донирању органа, нагласила је Брнабић и додала да је важно да те поруке допру до свих.

Ако судимо по статистикама и броју донора у Србији у односу на неке друге земље, напоменула је Брнабић, може деловати да смо ми нехумано друштво, што није тачно.

У бројним ситуацијама показали смо и солидарност и хуманост. Код донирања органа реч је о томе да не знамо довољно о овој теми и да смо склони да закључујемо на основу стереотипа, објаснила је Брнабић.

rtv.rs