Вучић и Хан: Царинска унија би свима донела добро!

Формирање заједничког тржишта у региону донело би добро свим земљама, сложили су се данас у Београду председник Александар Вучић и комесар за проширење Јоханес Хан.

На прес конференцији након састанка, они су поручили да би заједничко тржиште била изузетно добра шанса за све земље региона, а реч је о тржишту од 20 милиона људи.

То би значило нова радна места, смањење трошкова, бржи проток роба и људи и много више инвеститора у региону, рекао је Вучић, а Хан потврдио да би заједничко тржиште додатно појачало привлачност региона.

„Ако бисмо формирали јединствено тржиште пореске стопе би биле јединствене, а то би значило добит и за нас али и за све друге у региону“, рекао је Вучић.

Због тога ће, како је рекао, молити пријатеље у региону да о тој теми даље разговарамо, иако, како је приметио, зна да нове идеје увек наиђу на скепсу.

„За нас није важно чија је то идеја, важно је да о томе разговарамо“, рекао је Вучић.

Хан је поручио да је то изузетно добра идеја, јер овако фрагментирано тржиште, како је рекао, мање је привлачно за странце.

Заједничко тржиште било би добро за све грађане региона, а то је и добар пут за даље напоре у процесу придруживања Унији, поручио је Хан.

Вучић: ЕУ највећи инвеститор у Србији и увозник српске робе

Председник Србије захвалио је након добрих и плодоносних разговора, комесару за проширење и суседску политику Јоханесу Хану на посвећености процесу проширења, и додао да људи у Србији треба да знају да је ЕУ највећи инвеститор у нашој земљи, да запошљава највише људи у Србији, а да 67 одсто нашег извоза одлази у земље Уније.

Вучић је на заједничкој прес конференцији, Хану захвалио и на подршци њему лично, те поручио да је непроцењива Ханова посвећеност процесу проширења.

„Јоханес Хан је не само по природи посла, већ и лично веома посвећен процесу проширења ЕУ, и то није само питање проширења, већ и како и на који начин да се помогне земљама у том процесу“, рекао је Вучић.

Изразио је, каже, искрену захвалност за сваку врсту подршке ЕУ и људи у Србији треба да знају да то није само финансијска помоћ и различите донације и финансијски програми, већ и помоћ у знању…

„ЕУ је за нас најзначајније тржиште, одатле долази највећи број инвеститора, 67 одсто извоза робе иде на тржиште ЕУ и највећи број инвеститора су из земаља ЕУ“, рекао је Вучић.

Хан: План Берлина није замена за чланство,већ посвећеност

План Берлина за западни Балкан, агенда „Берлин плус“, није замена за чланство у Европској унији, већ само показатељ снажне посвећености земаља чланица, а посебно Немачке, за даље инвестиције и ангажман у региону, изјавио је Јоханес Хан.

Хан је, одговарајући на питања новинара, рекао да је захвалан на свакој идеји која може да помогне државама западног Балкана, и додао да би био још захвалнији када то не би била само идеја, већ када би то било употпуњено одређеним финансијским средствима.

„Драго ми је што чујем за постојање таквих идеја и радујем се новим приликама како то може да се финансира. Важно је усмерити инвестиције у правом смеру, како се оне не би расуле у различитим правцима“, рекао је Хан.

Европски комесар је додао да је важно да план Берлина покрене нове инвестиције.

„Важно је да таква иницијатива активира и покрене интерес немачких и осталих компанија да дођу у Србију. Мислим да би то било још важније ако би ти инвеститори дошли, него само да обезбедимо новац“, закључио је Хан.

Хан: Вучићева идеја о јединственом тржишту – сјајна

Европска перспектива за Србију нема алтернативу, а идеја председника Србије Александра Вучића о формирању јединственог тржишта у региону је сјајна, јер ће обезбедити већу привлачност за инвестиције, поручио је Јоханес Хан.

„Први пут сад кажем да је то сјајна идеја, која је потекла из региона. Треба да унапредимо сарадњу, да идемо корак даље ка интеграцијама. Ако било ко сматра да та иницијатива може да ‘скрене’ европску перспективу региона – греши. Сасвим је супротна слика. Ради се о припреми региона за будуће приступање Унији и јединственом тржишту, тако да та идеја има много смисла“, рекао је Хан на заједничкој конференцији за новинаре са Вучићем после састанка.

Како је додао, тиме се унапређује ефикасност целог региона од 20 милиона људи.

„Данас је регион, и у економском смислу, фрагментиран и самим тим мање привлачан за инвестиције. Ако створимо заједничко тржиште, то ће само појачати привлачност региона“, поручио је он.

То значи стварање нових радних места, нових могућности, веће „отпорности“ региона, како економске, тако и политичке.

„Наш заједнички циљ је мир, стабилност и просперитет и у том смислу, иако се то можда некоме не свиђа, Србија има кључну улогу. Србија је највећа земља у региону и зато има посебну одговорност и драго ми је да видим да се она овде узима за озбиљно“, истиче Хан.

Вучић: Брину ме претње,надам се адекватној реакцији из света

Председник Србије изјавио је да га претње које стижу из Приштине плаше и забрињавају, јер не мисли да су само за „унутрашњу употребу“ и у циљу кампање која се тамо води, због чега је позвао ЕУ и друге чиниоце у свету да на објективан и рационалан начин оцењују потезе политичара у региону.

Вучић је рекао да, колико год га поштује и увек говори најлепше о њему уз захвалност као човеку који добро познаје овај део света, мора да примети и пред њим да, када бисмо ми изговарали такве реченице непоштовања или говорили да ћемо претњама решити један део територије, као и што то раде из Приштине, стигло би десетине саопштења с порукама осуде.

rts.rs