Иван Стоилковић – Како сам ја видео инаугурацију

На позив новог Председника Србије Александра Вучића, имао сам част да присуствујем инаугурационом пријему, на коме се окупило много значајних званица, па чак и припадници супротстављених ОДКБ-а и НАТО-а, који је на најбољи начин промовисао Србију у геополитичком смислу као важан регионални центар, или као што рече један од мојих саговорника на пријему, да Србије нема – требало би је измислити!
Председник је послао веома важну регионалну мировну поруку, која је на неки начин и дискредитовала носиоце антисрпске кампање у Македонији и региону, одакле и Србији и региону прети највећа опасност. Сам зрачак могућности мирног расплета балканске агоније веома је значајан, јер уколико се у скорој будућности јаз између Истока и Запада буде смањивао, према томе ће се у региону и навијати сатови, и Србија у том смислу има шансу да постане и остане значајан актер.
Уколико је јаз буде продубљивао Србија и регион могу бити доведене у веома непријатан положај. У том смислу забрињавајућа је демонстрација силе појединих актера западног света, иако у опадању, јер њихови нервозни, понекад ирационални и непромишљени потези могу изазвати велику штету.
Не треба им ни по једном основу нервозним реакцијама олакпшавати посао, што значи стрпљиво и свим снагама чувајте унутрашњу стабилност Србије као најбољег гаранта додатне афирмације политике која показује да је могуће одржати своју неутралност и независност и у најтежим могућим условима какви су садашњи и да још Србија буде пожељно место за окупљање антагонизирајућих страна и земаља и војних савеза какво сам видео на пријему.
Дефинитивно, свиђало се то некоме или не, Србија земља чији значај далеко превазилази њену моћ, снагу и богатство. Моја је препорука да се неки од македонских политичара добро размисле у политичком приступу према Србији, јер прикривена мржња и прављење испостава за дестабилизацију политичких прилика у Србији не доноси бољитак на нити једном пољу. Прочитани сте као буквар!

Иван Стоилковић
председник Демократске партије Срба у Македонији (ДПСМ)