Дачић: Решити питање Руског центра у Нишу, Руси хоће исто што је Тадић дао САД

Министар спољних послова и вршилац дужности премијера Србије Ивица Дачић изјавио је данас се питање Руско-српског хуманитарног центра у Нишу годинама политизује, да оно треба да се реши „на један или други начин“, и да ће о томе одлучивати следећа влада Србије.

„Тадић је потписао са (тадашњом државном секретарком САД) Кондолизом Рајс да америчке снаге могу да имају исти статус какав сад треба да имају руске снаге. Објасните ви то Русима, да је то могло, а сад не може“, рекао је Дачић новинарима у Палати Србија, после скупа о стамбеном збрињавању избеглица.

Упитан када ће бити решен статус руског особља центра, Дачић је казао да је он „потписао оснивање тог центра са (тадашњим руским министром за ванредне ситуације) Сергејем Шојгуом“, да је Србија од тада разјаснила све неспоразуме које је у то време имала са ЕУ и да је уследила „велика политизација тог питања“.

„Предлог је увек био да запослени (у Руско-српском центру у Нишу) добију статус административно-техничког особља у амбасади, као што то имају НАТО и америчка војска, а не дипломатски или екстериторијални статус, то је велика неистина“, навео је шеф српске дипломатије.

Дачић је додао да у том Центру нису хуманитарни радници, а да и Црвени крст има дипломатски статус, и да је он предложио да се тај проблем реши јер „на овакав начин то не може да функционише“.

Дачић је критиковао председника Демократске странке Драгана Шутановца због изјаве да Руско-српском центру не треба дати специјални статус.

„Шутановац као да није учествовао у свему томе, као да није стајао ту, као да није водио представнике руског Министарства за ванредне ситуације да гледају касарну у Нишу кад је био министар одбране. Докле више глумите“, навео је Дачић.

Руско-српски хуманитарни центар у Нишу отворен је у априлу 2012. године, а из њега руско особље, са сојим колегама из Србије, помаже у случају елементарних непогода и других ванредних ситуација.

Центру прети затварање ако се не испуни захтев Москве да му се додели специјални статус кроз споразум о условима боравка, привилегијама и имунитету особља.

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин изјавио је данас у Нишу да нико не може да разуме због чега није решен статус запослених у Српско-руском хуманитарном центру и да „без решеног статуса Центар нема могућности за развој“.

Beta