Председник Србије Александар Вучић предводиће данас државну церемонију полагања венаца и одавања државних и војних почасти поводом обележавања 628 година од боја на Косову.

Државна церемонија биће одржана код Споменика косовским јунацима у центру Крушевца.

Видовдан је државни празник који се радно обележава у спомен на Косовску битку, која се одиграла 28. јуна 1389. године, односно 15. јуна по старом календару, на Газиместану, и представља сећање на погинуле у свим ратовима, наведено је у саопштењу.

Бој на Косову у колективном сећању српског народа симболизује слободу, отпор туђину, неговање патриотизма, националног бића, витештва и херојства.

Тај догађај био је прекретница у националној историји после периода успона под владарима из династије Немањић.

Споменик косовским јунацима, дело српског вајара Ђорђа Јовановића, представља симбол Крушевца, а откривен је 28. јуна 1904. године, у оквиру прославе стогодишњице Првог српског устанка, у присуству краља Петра Првог Карађођевића.

На врху споменика налазе се Бошко Југовић и вила, а на источној и западној страни, у два рељефа, приказани су епско причешће српске војске пред Косовску битку и погибија султана Мурата.

На северној страни споменика је грб државе Немањића и 1389. година одигравања битке на Косову, на западној – грб цара Душана и година откривања споменика 1904, на источној – грб кнеза Лазара и посвета „Српство косовским јунацима“ са ловоровим венцем и палмовом гранчицом у подножју, док је на јужној страни грб Краљевине Србије из 1888. и година проглашења Србије краљевином – 1882. година.

Мотиви на огради од ливеног гвожђа око споменика представљају стилизоване косовске божуре.

Организатор комеморативне свечаности је Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Владе Србије, у сарадњи са градом Крушевцом.

novosti.rs