Хапшење људи због статуса на друштвеним мрежама – Недопустиво у Европи!

„Неприхватљиво је хапсити, кажњавати или затварати људе због њихових ставова, без обзира како, када и где су ти ставови изречени. Позивам хрватске власти да се суздрже од репресивних мера и чувају слободу изражавања“, поручила је Мијатовић.

У Хрватској грађанима приети затвор због изражавања мишљења

Подсећамо, И.Ц. из Ђакова (подаци познати редакцији) због вређања полиције на Фацебооку кажњен је са 200 куна, а мора платити и 500 куна трошкова прекршајног поступка. Казна му је изречена у складу с одредбама чланка 17. Закона о прекршајима против јавног реда и мира.

Према овом закону И.Ц. је могао бити кажњен и затворском казном у трајању до 30 дана. Управо ова ставка закона, који се није мењао од 1994. године, посебно је скандалозна, упозоравају из ОСЦЕ-а.

Организација за европску сигурност и сарадњу (позната по акронимима ОСЦЕ или ОЕСС) највећа је регионална сигурносна организација која окупља 57 држава из Северне Америке, Европе и Азије. Међу чланицама ОСЦЕ-а је и Хрватска.

За разлику од осталих сигурносних организација (НАТО, УН), ОСЦЕ нема властитих снага или средстава за успоставу мира, а користи се углавном превентивном дипломацијом која укључује контролу наоружања, јачање поверења међу државама, праћење поштивања људских права, надзор избора те праћење Владиних и еколошких односа.

index.hr