Нема дилеме – Србија лежи на злату и бакру

Према сазнањима тог листа, Канађани су уз садржаје бакра који иду и преко 20 процената на дубини од 600 метара пронашли и партију од 12 метара у којима садржај бакра иде и до 34 одсто у руди.

Налазишта у којима проценат бакра превазилази један одсто сматрају се профитабилним.

У Рударско-топионичарском басену „Бор“ тренутно се експлоатише руда са највише 0,3 одсто бакра у руди.

Информације „Новости“ указују да је „Невсун“ добио и додатна истражна права да настави потрагу за бакром и златом и у околини, јер постоје назнаке да је то лежиште далеко веће од оног које је до сада уоквирено.

Код Бора се налази најбогатије налазиште бакра, доказали Канађани.

Према подацима листа „Новости“, постоји још најмање 20 истражних поља, која се „наслањају“ на Чукару пеки и шире се ка зајечарском басену „Николичево“, у којима би требало очекивати резултате сличне онима који су већ потврђени.

Партнер Канађана у постојећем лежишту Чукару пеки је америчка рударска корпорација „Фропорт Мекморан“, једна од највећих компанија те врсте у свету.

Уз то, Невсун истражна права за потрагу за бакром и златом у околини Бора дели са мултинационалном компанијом „Рио Тинто“, која се сматра највећом компанијом те врсте на свету.

Незваничне информације показују да би за активирање рудника у региону Чикару пеки требало инвестирати до пет милијарди долара.

Tanjug