„Да сам Вучић никада не бих признала Косово, док…“

Директорка центра за евроатлантске студије Јелена Милић изјавила је да је ЦЕАС подржао дијалог о Косову зато што је потребан.

Она је истакла И да је подршка пружена зато што Србији неупитно предстоји или значајна измена или усвајање нових стратешких и доктринарних докумената истичући да је Косово питање продужетка европских интеграција.

Милић је у интервју недељнику Експрес под насловом „Да сам Вучић, никад не бих признала Косово, док га не признају све земље ЕУ“ говорила о НАТО, дијалогу о Косову, безбедносним претњама и навела да припада школи мишљења која сматра да је НАТО политичко-безбедносни савез и да прича о томе како је превазиђен „не пије воду“.

Она на питање од кога је Србија највише безбедносно угрожена, каже да се ту враћамо на питање зашто треба подржати дијалог с Косовом.

Како је рекла, један од разлога што је ЦЕАС подржао дијалог о Косову јесте то што је он потребан, зато што, каже, Србији неупитно предстоји или значајна измена или усвајање нових стратешких и доктринарних докумената.

„Формално је Косово највећа безбедносна претња Србији. Ја не бих рекла да је то тако. Србији је по мом мишљењу највећа безбедносна претња то што нема реформисан систем безбедносни, консолидован, и што не постоји демократски надзор над њим. Наравно, ту су изазови тероризма, хостиле стате анд нонстате ацтивитиес који подривају оно што су званичне политике влада земаља региона, па и Србије“, нагласила је Милић.

ЦЕАС сматра, наводи она, да процес европских интеграција сам по себи, и одлука да се у њега уђе, иако се каже да је то главни стратешки приоритет Србије, не могу да замене стратегију спољне политике.

„Спољна политика је много више од тога. То је један сигнал. Други је да нема ни националне стратегије безбедности, која би у ствари требало да се пише када се усвоји национална стратегија спољне политике. У Србији је наставак заиста успостављања владавине права немогуће урадити док не знате шта се дешава с Косовом“, оценила је Милић.

Сматра и да је на сцени потпуна феудализација министарстава у Србији и подела ресора и наводи да свако министарство има свој одсек за евроинтеграције и свако води своју сарадњу са Американцима, аплицира за своје пројекте са ЕУ…

„Суштина им је опстанак на власти, што више експлоатације државних ресурса кроз јавна предузећа, кроз нетранспарентне јавне набавке, тако да и они који сада кажу питање Косова је питање Вучићево…не, то је питање продужетка европских интеграција“, поручила је Милићева.

На питање да ли сматра да треба сви да учествују у дијалогу Милић одговара: „Апсолутно“.

Истиче да би продужетак европских интеграција подразумевао и више транспарентности у јавним набавкама, отворило би се питање реформе јавних и државних предузећа, смањила могућност партократије, „тако да је дијалог о Косову унутар Србије и те како потребан, и никако није само Вучићева или Дачићева тема“.

Према њеним речима, та тема се тиче и стабилизације региона и тога како ће Србија изгледати, да ли као поуздан партнер или не.

„Верујем да је и западна и међународна заједница свесна тога колико Косово само не може да се извуче из садашње постизборне, али и институционалне, па и статусне кризе. Али све у свему, стопирати Косово, рецимо у Интерполу, заиста је крајње ризично и неодговорно“, оценила је Милић.

 

TANJUG