Кедми: Сирија добија рат до краја 2017, Донбас ће преокренути курс Украјине

Светски познати геополитичар – Јаков Кедми који је руководио обавештајном службом своје земље Натив – оценио је да закон са новим америчким санкцијама против Москве нема никакве везе са Русијом већ само са унутарполитичком борбом у САД.

Притом је указао: хоће ли тај закон донети реалне санкције – зависиће од исхода политичке битке у Вашингтону, односно – да ли ће Доналд Трамп бити председник САД или ће противници успети да га сруше и поставе новог шефа државе.

Кедми је уверен да ни градња гасовода Северни ток-2 не зависи од Русије већ од чврстине њених западноевропских партнера јер су Американци у своје време чинили све што су могли да спрече градњу гасовода „Дружба“, али га је Европа одбранила јер јој је био потребан.

Израелски експерт процењује да ће Европа (ЕУ) успети да нађе свој пут без диктата САД јер је Француска већ закључила уговор о градњи фабрике „Рено“ у Ирану упркос оштром противљењу Вашингтона.

Кедми сматра да ће своју политику са Америком координирати једино Велика Британија чија је антируска старија и патолошкија од америчке.

Све друге земље ће гледати да поправљају односе са Москвом. То ће им олакшати чињеница да ће „јединствена ЕУ“ према САД бивати све проблематичнија.

Кедми наглашава да је војни удар САД на Северну Кореју мало вероватан јер би могао би довести до уништења половине Јужне Кореје, као и америчког војног контингента у тој земљи.

Сједињене Државе – по његовој процени – немају снаге да окупирају Северну Кореју, а то не би дозволиле ни Русија и Кина. Као што неће дозволити ни уједињење Кореје под америчким утицајем. Зато ће се све завршити каквим-таквим преговорима.

Кедми је уверен да се грађански рат у Сирији примиче крају и да ће Дамаск и Башар Асад успоставити контролу безмало над целом територијом земље. Сви преостали проблеми – како наглашава – биће решени преговорима.

Мислим да ће до краја године бити решен проблем свих територија Сирије, а да ће одређена напетост остати само тамо где су сконцентрисане главне снаге Исламске државе. Због пораза протурских снага, турске трупе ће се са временом повући из Сирије. Није искључено да ће против Исламске државе морати да буде примењена озбиљна сила и то ће се вероватно догодити пред крај 2017-те. Вашингтон се више не меша у унутрашња питања Дамаска. Сједињене Државе одлазе из Сирије. Грубо говорећи, Путин је надиграо Сједињене Државе“.

Кедми је још додао: „Русија је у Сирији остварила потпуни и дефинитивни војни успех. Истина, то јој је узело више времена него што је Москва рачунала. Сирија стаје на ноге и обнавља се и стабилизује. Спољно мешање у ствари Сирије иде свом крају. Последње ће отићи турске трупе“.

Израелски геополитичар посебно наглашава да се постепено смањују и жеља и способност и ЕУ и САД да учествују у украјинском конфликту. Зато ће постепена деградација украјинске економије довести до пада кијевског режима:

„Једино је нејасно да ли ће се то догодити преко избора или ће радикални елементи и нацисти доћи на власт преко метежа у држави. То ће, како год било, дати прилику оружаним снагама Донбаса да развој Украјине окрену у другом смеру. Не мислим да ће бити потребно учешће оружаних снага Русије у том конфликту. А северноамеричких и западноевропских војника тамо сигурно неће бити“.

 

fakti.org