Како је ПУПС испунио сва обећања: Новчана помоћ за жене из сигурне куће у Београду, пуна плата за труднице, бесплатан превоз за пензионере

Партија уједињених пензионера Србије је током свог управљања Београдом мало обећавала, али све што је обећано – испунила. ПУПС подстиче активизам жена у политици па је на посланичке функције, којих ПУПС у Народној скупштини има девет, изабрано шест жена. Председница посланичке групе ПУПС је такође жена, Мира Петровић

Све жене које су у сигурној кући у Београду, а имају пребивалиште на територији Града, добијале су новчану помоћ у износу од 11.000 динара месечно, а све захваљујући иницијативи Партије уједињених пензионера Србије, која је, током свог управљања Београдом мало обећавала, али све што је обећано – испунила.

Ова помоћ остварена је захваљујући управо инцијативи ПУПС-а за проширење права у социјалној сфери. Поред тога, ПУПС је у Скупштини подржао измену закона о здравственом осигурању којом се омогућило да труднице на одржавању трудноће, примају пуне плате уместо да да им се одбија 35 одсто од примања.

У оквиру мера које је ПУПС предложио, усвојен је и предлог да градски превоз буде бесплатан за све Београђане старије од 65 година.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

ПУПС подстиче активизам жена у политици па је на посланичке функције, којих ПУПС у Народној скупштини има девет, изабрано шест жена. Председница посланичке групе ПУПС је такође жена, Мира Петровић.

Поред тога, у оквиру функција у странци, ПУПС је такође изабрао даме. То су потпредседница Милена Ћорилић, дугогодишња директорка ПИО у Шапцу, Вера Пауновић, члан Извршног одбора странке и економиста у пензији која је посебно активна у женској мрежи. Две председнице општинских одбора ПУПС-а су Јелисавета Вељковић, учитељица у пензији и Гроздана Банац, правник у пензији.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

ИЗ ПУПС наглашавају да су жене у странци одувек имале значајне позиције, врло су активне, предузимљиве и дају важан допринос у кампањама. Милан Кркобабић, Председник ПУПС, увек је истицао способност жена и инсистирао да их буде што више у Скупштини.

Ипак, ПУПС указује да су због ових афирмативних мера „често изложени вербалним нападима, кроз медије у и самој Скупштини“.

– Чињеница је да у ПУПС-у па и у нашем посланичком клубу има жена које нису пензионери, али су свеједно изложене бесмисленим нападима да треба да седе код куће, чувају унуке плету и праве зимницу…Нажалост, ниједна од институција ни сама парламентарна мрежа никада нису одреаговали на овакве дискриминаторне ставове посланичких група. ПУПС је позната по пристојности, али то се често тумачи као неспособност иако се у клубу налазе људи са завидним професионалним каријерама – упозоравају из ове странке.

telegraf.rs