МАКЕДОНИЈА – ТАЛАЦ КОСОВА!

Македонски аналитичар Бранко Ђорђевски за Спутњик каже је јасно да су се односи Македоније и Србије, након повлачења срспких дипломата, постали талац Косова.

Разлог тог повлачења је, како је Спутњик објавио, план Македоније да ипак подржи пријем Косова у Унеско, док српски званичници истичу да су дипломате из Скопља повучене због доказа о постојању офаннзивних делатности против Србије.

Спутњик, који се држи тезе да је стварни ралог „дипломатског рата“ промена става Македоније у вези Косова и Унеско, пише да су Албанци, који су део Владе Македоније и од којих зависи и опстанак актуелне владе, тражили да Македонија подржи пријем Косова у Унеско и да сада премијер Владе Македоније нема много потеза које би могао да повуче у таквој ситуацији.

Међутим, Београд може да узврати, наводи даље тај портал и поставља питање – које последице може да има овај след догађаја?

Македонски аналитичар Бранко Ђорђевски за Спутњик каже је јасно да су се односи Македоније и Србије постали талац Косова, односно албанске политике. Како наводи, порука коју је Србија повлачењем дипломата из Скопља послала Македонији модел је по коме ц́е се Београд понашати ако Македонија не одустане од подршке Косову за пријем у Унеско.

„Македонија би из овога требало да извуче поуку да би, ако буде гласала у супротности са интересом Србије, могло да дође и до преиспитивања употребе уставног имена Македоније, односно, Србија би могла убудуц́е да користи референцу БЈРМ, а не Република Македонија, као што је досад то чинила. Јасно је да је Косово та тачка где се интереси Македоније и Србије разилазе због постојања велике албанске заједнице у Македонији, али и због чињенице да је Македонија признала државност Косова. Сада то удаљава Србију и Македонију. Могу само да се надам да то нец́е ескалирати. Веома је битно како ц́е да одигра македонски премијер Зоран Заев, јер он је досад стајао на ставу да ц́е Македонија бити неутрална када је у питању пријем Косова у Унеско“, каже саговорник Спутњика.

Ђорђевски тврди да је цела ствар у рукама Албанаца, који чине део владе Македоније и од којих зависи и опстанак актуелне владе.

„Они траже да Македонија подржи пријем Косова у Унеско, и не видим који би други потез Заев могао да повуче у таквој ситуацији. Али сада је заиста он на потезу. Сам је рекао да Македонија треба да буде неутрална, сам је изазвао реакције албанских странака. Гласање у Унеску се приближава, и можемо само да чекамо и да видимо шта ц́е он лично да уради“, каже Ђорђевски.

Он се нада да до вец́е ескалације политичког сукоба нец́е доц́и, али напомиње и да је ово време интереса, и да се свака држава поводи за својим.

Извор: vesti-online.com