УПОЗОРЕЊЕ ЗАПАДНИХ МЕДИЈА: Почиње сукоб на Балкану – Русија и Србија против Запада и Македоније

Западне агенције известиле су данас о дипломатској кризи на линији Скопље-Београд, те о повлачењу српских дипломата из Македоније, преносећи изјаву председника Србије Александра Вучића да је та одлука донета након пријема обавештајних података о „веома офанзивном“ деловању против српских институција.

Америчка агенција Асошиејтед прес преноси да је целокупно особље амбасаде Србије у Скопљу повучено у Београд на хитне консултације, уз опаску да „тај потез ствара додатне тензије у односима између два балканска суседа“.

Иста агенција наводи и да је македонско Министарство спољних послова саопштило да „не зна који су разлози за такву одлуку“, али преноси и наводе македонских медија да је Србија овакав потез начинила након што је Македонија наговестила да ће подржати још један покушај Косова да стекне чланство у Унеску.

АП подсећа да Београд не признаје независност Косова и да настоји да блокира било какав покушај Косова да се придружи међународним институцијама.

Такође подсећа да су пре две године државе чланице Унеска тесном већином одбациле кандидатуру Косова за чланство у тој организацији што је, оцењује америчка агенција, „била победа за Србију и њену савезницу Русију, а ударац за мисију Косова да стекне глобално признање као држава“.

АП примећује и да су односи између Србије и Македоније напети откако је македонски премијер Зоран Заев оформио коалициону владу са странкама етничких Албанаца овог пролећа, скоро шест месеци после парламентарних избора.

Оцењује да Србија и Русија подрžавају конзервативну странку ВМРО-ДПМНЕ бившег македонског премијера Николе Грусевског, и да се Русија противи плановима Заева о придруживању Македоније НАТО-у.

И британска агенција Ројтерс пренела је данас да су македонски медији повезали одлуку Србије о повлачењу дипломата из Скопља на консултације, са наводима да Македонија намерава да се заложи за чланство Косова у Унеску.

Ројтерс подсећа да је Македонија једна од 114 земаља, међу којима су и 23 земље чланице ЕУ, које су признале Косово, и напомиње да чланство Косова у УН блокирају савезнице Србије – Русија и Кина.

intermagazin.rs