Вучић: Македонија ће, без сумње, гласати за Косово у УНЕСКО

Председник Србије Александар Вучић рекао је да зна да ће Македонија подржати чланство Косова и Метохије у Унеско и да је сада очигледно да пре три месеца нису говорили истину.

Вучић је изјавио да ће о томе сутра отворено разговарати с македонским премијером Зораном Заевим, да ће односи између две земље бити, не баш сјајни и не на највишием нивоу, али да ће бити пристојни.

А како сам знао да ће промене мишљење о Унеску…Дачић им је рекао, тачно им је рекао, и зато опет кажем да они знају шта ми све знамо”.

Дачић је, додаје добро обавио свој посао јер ради у интересу Србије, рекао је председник.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је све што се десава у вези односа Македоније према Србији покушај да се створи једна „већа политичка прича” и да се у њу увуче Србија, што он, истакао је, неће дозволити.

Вучић је први пут изнео детаље везане за присуство припадника БИА Горана Живаљевића у Собрању, у нередима након тамошњих избора, а што је покушано да се искористи да се он учини једним од одговорних за те нереде.

Према Вучићевим речима, Живаљевић није у Собрање отишао на своју руку и без знања македонских власти:

Живаљевић је питао највише представнике извршних власти у Македонији да буде тамо, и они су се сагласили с тим и били унапред упознати са његовим присуством. А то је, после, искоришћено за кампању против Србије”, навео је Вучић.

Уследила је, каже, хајка и приче, у којима има уплива и великих сила, да је он био одговоран за та дешавања заједно са Русима.

Најлакше је било за тако нешто пребацити кривицу на Србију, јер она нема никакве територијалне претензије према Македонији, нити има са њом икаквих проблема”, истакао је Вучић.

Српски председник каже да је после , на Брду код Крања, замољен да Живаљевића повуче из Македоније, што је, каже, и учињено, а затим су поново на тај потез Београда почели да причају како је Србија нешто крива чим је повукла тог човека.

Притисак на Србију након његовог повлачења се, дакле, појачао, објаснио је Вучић

Он је све догађаје који су уследили објаснио као покушај да се створи једна „већа политичка прича”, у коју покушавају да увуку Србију.

„Они добро знају шта све знамо”, прокоментарисао је изјаву шефа српске дипломатије Ивице Дачића, који је македонској влади поручио да знамо шта раде и шта се македонска влада договорила и с ким се договорила шта да ради:

„А то се не ради пријатељима”, нагласио је.

Српска контраобавештајна служба је јака, нагласио је председник:

„Знамо све што чините, молимо вас, немојте, иако сте признали Косово, иако ће гласати за пријем Косова у Унеско, ништа ми њима лоше не желимо”, рекао је Вучић .

Он је истакао да ће подржати сваку тешку одлуку Владе Србије ако сматра да су у праву и подсетио на случај с Француском.

„Вратићемо особље и ништа од Македоније не тражимо”, рекао је председник Србије.

„Исто тако је било са Француском, сећате се, а ништа се није десило, али смо бар образ сачували”, додао је он.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да нема никаквог разлога за велику бригу због кризе у односима Београда и Скопља, али је истакао да морамо да штитимо нашу државу и образ Србије.

 

 

politika.rs