ВУЧИЋ: Пре краја године претећи ћемо остале земље региона у висини плате!

Председник Србије Александар Вучић је данас изразио уверење да ће Србија пре краја године претећи највећи број земаља региона по висини плата.

Говорећи о стању у буџету, Вучић је навео да јавни дуг износи 64,9 одсто бруто домаћег производа (БДП), уз тврдњу да је то много мање него што се предвиђало. Буџетски суфицит износи 81,5 милијарди динара, изјавио је Вучић и рекао да има „пуно поверење“ у премијера Ану Брнабић и владине мере фискалне консолидације.

После скорог повећања пензија и плата у јавном сектору, моћи ће да постоји и „трећи стуб“ за повећање БДП – већа потрошња, изјавио је Вучић.

Он је оценио да су проблеми Србије више политичке, него економске природе, јер постоје различити притисци те врсте, који долазе споља.

Поводом замерки опозиције да је раст БДП за шест месеци 1,5 одсто и да неће моћи да се достигне планираних три одсто до краја године, Вучић је изјавио да су се те странке, док су биле на власти, хвалиле годишњим растом од минус 3,1 одсто и „објашњавале да је то изванредно“.

– Добро је што се неки радују било чему што је лоше, али то говори о њима, а не о нама, рекао је Вучић.

Према његовој процени, овогодишњи раст БДП биће 2,6 до 2,7 одсто, уместо планираних више од три одсто.

Разлог је велика зима и залеђен Дунав, што је довело до подбачаја у енергетици, као и велика суша овог лета, изјавио је Вучић.

Он је рекао да између Србије и Кине постоји искрено и челично пријатељство, што се одражава и на економију.

У првих шест месеци ове године је трговинска размена већа за девет одсто, а извоз у Кину је увећан је за 139,8 одсто, са 12,3 на 30 милиона евра, изјавио је Вучић.

Током обиласка радова на изградњи моста на путном Коридору 11, између Обреновца и Сурчина, деоници коју гради кинеска компанија, захвалио се што грађевинци из Кине ангажују подизвођаче из Србије, и то између 46 и 49 одсто.

Вучић је оценио да је деоница између Сурчина и Обреновца, дуга 17,6 километара, веома важна, јер ће растеретити Ибарску магистралу. Рок за завршетак радова на тој деоници, који су почели 1. марта, је 4. јануар 2020. године, рекао је Вучић.