Обилазница око Руме добија пројектну документацију

НОВИ САД – Директор Управе за капитална улагања АП Војводине Недељко Ковачевић изјавио је да је Управа финансирала идејни пројекат аутопута Рума-Нови Сад, те да сада ради на припреми тендерске документације за четврту фазу обилазнице око Руме такозваног Фрушкогорског коридора.

„Остало је да град реши имовинско-правне односе, те да Влада Србије и Покрајинска влада реше модел финансирања те деонице. А финансирање тих пројеката иде преко Управе за капитална улагања“, рекао је Ковачевић за Радио Нови Сад.

Кад је реч о дуго најављиваној изградњи Банатске магистрали, он је казао је да је планирано финансирање пројектне документације у односу 50 одсто Република Србија преко ЈП Путеви Србије, а 50 одсто Покрајинска влада преко Управе за капитална улагања.

„Још није кренула реализација тог пројекта, али је планиран такав модел финансирања пројектне документације. Кад се исфинансира пројектна документација, знаће се и вредност радова, након чега ће се донети одлука како ће то даље ићи и којим темпом“, навео је он.

Ковачевић је рекао да ће новац који је Управи расподељен новим предлогом ребаланса бити распоређен по расписивању конкурса на које општине могу да аплицирају са пројектима.

Према његовим речима, показало се да највеће потребе постоје за улагање у три области за које је до сад подношено највише пројеката – тако да је 350 милиона динара предвиђено за саобраћај, 200 милиона за локални економски развој и 150 милиона за водопривреду.

Он је истакао и да су досадашње активности Управе реализоване у проценту од 93,7 одсто.

„До сад смо финансирали 124 пројекта и и за још 25 су средства додељена на последњем конкурсу. Завршен је кружни ток у Старој Пазови, канализација у Врбасу, пут у индустријској зони у Белој Цркви, приступна саобраћајница у Темерину…“, навео је Ковачевић, додавши да је Управа финансирала или суфинансирала различите пројекте у свим општинама и градовим у Покрајини, изузев општине Ада „која није добила средства јер за њих није ни конкурисала“.

Он је додао да је један од највећих започетих пројеката изградња зграде Радио-телевизије Војводине, те да је у току рушење старих објеката на Мишелуку, а да би ускоро требало да буде изабран и извођач радова на изградњи нове зграде. Изразио је уверење да ће изградња почети до краја ове године.

rtv.rs