Кркобабић: Развијаћемо и штедно-кредитно задругарство

Министар без портфеља задужен за регионални развој Милан Кркобабић најавио је данас у Цекавици крај Лебана да ће Влада Србије поред земљорадничких и сточарских задруга покренути и ученичко, производно, стамбено и штедно-кредитно задругарство.

Он је подсетио да ће за развој земљорадничких и сточарских задруга до краја године из државног буџета бити издвојено 200 милиона динара, а у наредне три године 25 милиона евра.

„Први следећи корак биће оснивање штедно-кредитних задруга како би задругари могли да добију јефтина средства. Без тога нема успешног развоја задругарства“, изјавио је Кркобабић након потписвања уговора о додели 12,5 милиона бесповратних подстицајних средстава Земљорадничкој задрузи „Бумбари Цекавица“.

Кркобабић је рекао да Влада Србије враћа поверење људи у задруге, без којих, како је истакао, нема ни села.

На Косову и Метохији се завршава формирање владе, а (Рамуш) Харадинај је рекао да ће доћи до Ниша. Ово што ми сада радимо је одбрана Србије“, нагласио је Кркобабић.

Он је истакао да југ Србије „није могуће одбранити паролама, већ само уколико у селима имамо праве домаћине и ако села не напуштају млади људи“.

Према Кркобабићевим речима план је да се младим брачним паровима који остају на селима да на бесплатно коришћење до 50 хектара земљишта и 10.000 евра подстицајних средстава.

Од 810.000 хектара државног земљишта процену су да би 200.000 хектара могло да буде подељено младим брачним паровима“, казао је Кркобабић.

Он је рекао да се противи продаји земљишта странцима јер је то „јединствен и непоновљив ресурс“.

Закон о пољопривредном земљишту ћемо подржати, али ћемо покушати законским иницијативама да спречимо да земљиште оде у руке неком другом“, изјавио је Кркобабић.

Он је подсетио да су подстицајна средства за оснивање задруга недавно добила два удружења из Гаџиног Хана и Мерошине, а наредне недеље ће уговор о додели средстава бити потписан са задругом у Житорадји.

Директор Земљорадничке задруге „Бумбари Цекавица“ Јовица Николић рекао је да ће та задруга подстицајним средствима набавити пластенике површине две хектара и виљушкар.

Николић је казао да је повезивање у задруге веома важно за пољопривреднике са подручја Лебана и Лесковца јер домаћинства имају мале поседе, углавном површине три до четири хектара.

Удруживањем можемо да договоримо нижу цену репроматеријала, а вишу цену пољопривредних производа“, оценио је Николић.

Он је казао да задругари у Цекавици прижељкују да од државе добију помоћ за изградњу мини погона за прераду парадајза, јер је његова цена на тржишту већ годинама изузетно ниска и ове године је свега 10 динара по килограму.

Beta.rs