„Тако нам је јер се нисмо определили, а то неће Руси…“

Новинар Зоран Остојић сматра да ситуација у српско-македонској политичкој и дипломтској кризи никако није била лака.

Добро је што је решена, јер би последице биле веома лоше да се наставило у том правцу, путем који је присутан од формирања македонске владе, каже Остојић за Тањуг и додаје да је кључно питање зашто је то тако.

По његовом мишљењу, у суштини ту „нису конце вукле“ две стране, Србија и Македонија, нити је, објективно, за то било и разлога.

Чини ми се да то није наша полика, нити земаља региона, већ нечија друга, са стране. Да ли зато што је Груевски закочио евоинтеграције Македоније па је то некоме било мило, а онда Заев хоће да их откочи, па је то некоме криво, али то нема везе са Србијом. Напротив, мислим да је политика Заева у интересу Србије„, оцењује Остојић.

Према његовом мишљењу, „све то у вези с Македонијом су чудне ствари“, а присуство Албанаца у влади у Скопљу не види као „фактор“ у овим догађајима, нарочито не зато што су Албанци, којих је чтвртина македонскоих грађана, константна у македонској власти, били су, подсећа, и са Груевским, десет година, а пре тога и са социјалдемократама које је водио Црвенковски.

Ти Албанци, све са вођом побуњеника, на сцени су од 2003. и они су константа, невезано од тога ко је на власти„, наводи Остојић и подсећа да је влада Груевског признала Косово и гласала за његово чланство у Унеско 2015.

Зато се пита ко је заправо био љут што је Груевски изгубио власт и зато сматра да флоскуле о „великој Албанији“ а „преко Скопља“ долазе из неких других центара.

Што се Србије тиче, ствар стоји тако да је, каже, за нас нормално, и нигде другде, да грађанин кад оде на пијацу обавезно с продавцем на тезги прозбори коју о томе „шта ће сад Путин, а шта Трамп, и шта ће бити с Кавказом.

То је тако зато што се ми нисмо определили, или зато што неко, а свакако је то Русија, не жели да се определимо. Јер, потпуно су свесни на коју ћемо страну, ако будемо били слободни да се определимо„, тврди Остојић.

Зато му је несхватљиво да су поједини представници опозиције одбили да разговарају с известиоцем ЕП Дејвидом Мекалисером, јер, како каже, није он случајно дошао два пута у две седмице у Београд, нити Мајк Пенс у Подгорицу, нити је Србија неважна, већ, напротив, веома битна у региону у тренутку „обарања руку између Путина и Запада“.

Мислим да смо веома важни. И на примеру Македоније моземо да покажемо колико смо способни да утичемо на стабилизацију, а једнако толико смо способни да утичемо и на дестабилизацију. А мислим да је стабилност најпреча онима који су добронамерни, који желе да ово буде пристојно место за живот„, каже Остојић.

Он сматра да је „одласком Црне Горе у НАТО, најављеним одласком Македоније, те чињеницом да је Косово признало висе од стотину држава, ‘затворена’ потенцијално највећа опасност за дестабиллизацију региона, а то је ‘велика Албанија'“.

Црна Гора је ушла у НАТО да затвори причу о великој Албанији с те стране, сутра ће и Македонија да би затворила причу с њихове стране, Косово је већ и по Резолуцији 1244 и по Ахтисаријевом плану независна држава са изричитом забраном да се прикљуци било којој држави или да себи припоји део туђе територије. Дакле, затвара се прича„, уверен је Остојић.

Зато и мисли да је неодговорно од опозиционих лидера који нису били заинтересовани за разговор с Мекалистером, да изнесу свој став, јер, како примећује, у ЕУ не иду само влађућа странка и коалиција, него цело друштво.

Мени није природно што неки нису хтели да разговарају. То је погрешан потез, посебно што су и они на речима за ЕУ, а Мекалистер је онда природни саговорник„, каже Остојић.

tanjug.rs