Усвојене измене Закона о пољопривредном земљишту

Посланици су разменили тешке међусобне оптужбе, а Радослав Милојичић (ДС) и Бошко Обрадовић (Двери) зарадили су по једну опомену, док су Горану Јешићу (ДС) изречене две

Изменама закона о пољопривредном земљишту, које је Скупштина Србије усвојила, на десет година се одлаже примена одредбе Споразума о стабилизацији и придруживању, која је требало да ступи на снагу 1. септембра, а према којој ће грађани Европске уније моћи да купују српске оранице у приватном власништву, уз низ отежавајућих услова.

Према новим решењима, да би странац, држављанин Европске уније, могао да купи земљу мора најмање десет година да има пребивалиште у Србији и то у јединици локалне самоуправе у којој жели да купи одређену парцелу, да је обрађује најмање три године, да има регистровано пољопривредно газдинство и машине и опрему за обављање пољопривредне производње. Странац може стећи највише два хектара пољопривредног земљишта у приватној својини.

Колега и колегиница
На почетку поподневног дела седнице председавајући Верољуб Арсић (СНС), упозорио је Вјерицу Радету (СРС) неколико пута, захтевајући од ње да прича само о амандману, а сваки пут ју је ословио са –„колега Радета”. Радета му је, на крају, одвратила: „Добро, колегинице Арсић”.

Амандманом Марјана Ристичевића (НСС-СНС), који је усвојен, забрањена је продаја пољопривредног земљишта држављанима ЕУ у зони од 10 километара  од границе. Измене закона ступају на снагу наредног дана од дана објављивања у „Службеном гласнику”, а примењиваће се од 1. септембра.

Пре изгласавања, расправу о амандманима на измене Закона о пољопривреди, власт и опозиција у Скупштини Србије искористили су за тешке међусобне оптужбе. Дебатовало се тако да су тројица опозиционара зарадила опомене, Радослав Милојичић (ДС) и Бошко Обрадовић (Двери) по једну, а Горан Јешић (ДС) две.

Тражећи брисање првог члана предложеног закона, опозиционари су тврдили да је читав закон „бесмислен” и да се њиме „не штите наше оранице”, док су из власти одговарали да је све што опозиција зна да предложи брисање нечега. Ресорни министар Бранислав Недимовић, и је понављао да закон треба да поправи лоше одредбе ССП-а и да штити српске интересе.

Саша Радуловић (ДЈБ) казао је да се овим законом не дира право страних фирми да купују нашу земљу, а да је то у ствари прави проблем. Слично су тврдили и други опозиционари, а Владимир Ђукановић (СНС) казао је да не разуме оне који су 2001. године подржали Закон о приватизацији, и тиме омогућили хрватском тајкуну Ивици Тодорићу да купи пола Војводине. „Чега се ви плашите –конкуренције?”, питао је Ђукановић.

Бошко Обрадовић (Двери) оптужио је власт да доноси закон да би наставила „политику Бориса Тадића, Божидара Ђелића и ДС, по којој ЕУ нема алтернативу, кад пођете путем издаје, ви не можете да се зауставите”. Радослав Милојичић (ДС) рекао је да није добио ниједан одговор од министра, „о коме имам коректно мишљење и издвајам га из оне шизофрене напредњачке булументе”, због чега је кажњен опоменом.

У дебату се из посланичке клупе укључила и Маја Гојковић, председница парламента, која је одбацила наводе опозиције да се законом обмањује јавност и омогућава продаја земљишта странцима. Гојковићева је казала: „Сви су дошли са причом – хајде да продајемо маглу, ССП је донет 2008. године, а послужио је за кампању Бориса Тадића. Грађани нису знали шта све лоше ту пише, а Тадић је победио на томе и на отварању  ’Заре’, веровали или не”. Гојковићева је казала да су грађани гласали за Александра Вучића и СНС, не да се брише члан Закона о пољопривредном земљишту, него да се поправи, колико може „јер је Борис Тадић направио катастрофу”.

Гојковићева је, осврћући се на излагање Бошка Обрадовића, казала да не види да се побунио против нарко-дилера Шарића који је покуповао земљу у Војводини, али „ви сарађујете са Бојаном Пајтићем, који је, као председник ДС помогао ’Дверима’ да настану да би одузели који глас СНС-у, али му није успело”. Додала је: „Да нема Александра Вучића не знам о чему бисте ви причали, не бисте имали политичку идеју да нема СНС-а ”. Обрадовић је тражио реплику, председавајући Владимир Маринковић му није дао реч, Обрадовић му је добацио – „шта глумиш ти” и зарадио опомену. Реаговао је Срђан Ного (Двери) рекавши Маринковићу да је то што није дао реч Дверима, већ Гојковићевој, скандал, а Гојковићева је позвала Маринковића да уведе ред на седници.

Горан Јешић (ДС) казао је Маринковићу да је фасциниран његовим вођењем седнице, „молим вас будите нормални макар мало…” Маринковић га је упозорио, а кад му је Јешић поручио да се „доведе памети”, изрекао му је прву опомену. Јешић му је из клупе добацио: „Ви не знате ништа, Мајо врати се да председаваш”. Маринковић му је изрекао и другу опомену. Цела дебата о амандманима на закон протекла је у сличном тону.

politika.rs / foto: tanjug