Србија светски лидер по броју отворених радних места

Србија је светски лидер по броју отворених радних места у 2016. години, посматрано према броју становника, објављено је у најновијем извештају „IBM Global Locations Trend 2017“, саопштила је Развојна агенција Србије (РАС). 

Такође, по критеријуму броја креираних нових радних места у односу на број пројеката који су у 2016. години започели са реализацијом, Србија је заузела високо 5. место међу европским земљама, испред Мађарске, Чешке, Румуније, Француске, Пољске, а 13. место међу осталим државама света.

Како је саопштила „IBM Global Locations Trend 2017“, већ неколико година уназад анализира активности на пољу улагања у Србију, а ово је до сада најбољи резултат који је Србија остварила и представља пораст од скоро 40 одсто у односу на 2015. годину.

В.д. директора РАС Радош Газдић оценио је да је овакав резултат последица вишегодишњег рада, великих напора и одрицања, али, што је најважније, синхронизованог залагања свих релевантних институција, почев од Владе Србије, Министарства привреде, РАС, локалних самоуправа и потенцијалних инвеститора.

До сада су нас најчешће наши врхунски спортисти у различитим дисциплинама радовали резултатима, сада смо и у дисциплини привлачења инвестиција у самом светском врху. Овакав резултат Србију сигурно високо позиционира и у будућности на мапи инвеститора и много говори о посвећености и преданости људи који раде на инвестиционим пројектима у Влади и РАС, истакао је Газдић.

Како се наводи у саопштењу, у прошлој години кроз пројекте које РАС администрира реализована су 22 инвестициона уговора, која ће у наредном периоду донети око 240 милиона евра инвестиција и отворити више од 17.000 радних места, што је рекорд у последњих десет година.

РАС је у току ове године реализовала 16 уговора који ће генерисати више од 154 милиона евра улагања и омогућити отварање 7.000 нових радних места.

Тренутно ради са 50 потенцијалних инвеститора, чијом би одлуком да инвестирају у Србију биле реализоване инвестиције вредности од око милијарду евра и нових 20.000 радних места.

Највећи број пројеката је из аутомобилске индустрије, али је велико интересовање и за електронску и машинску индустрију, као и индустрију текстила и пољопривреду.

Према подацима Народне банке Србије, од 2007. године Србија је привукла укупно око 22 милијарде евра улагања, прошле године забележила је прилив од око 2,1 милијарде евра, а за првих шест месеци 2017. године Србија је забележила око милијарду евра директних страних улагања.

Највећи број инвестиција долази из земаља Западне Европе, али и Блиског и Далеког истока, САД, Азије.

Наводи се да су напори и ангажман на привлачењу нових инвестиција добили подршку и у новом извештају „Ernst&Young European Attractivness Survey 2017“, где је Србија заузела 6. место међу европским земљама, по критеријуму отворених места као резултат привлачења страних директних инвестиција.

Србија је за свој напредак добила и позитивне оцене у најновијем извештају „FDIntelligence“ (огранак Financial Times) и у конкуренцији од 94 земље света, заузела прво место по индексу перформанси гринфилд директних страних инвестиција.

Наведено је да је Србија у 2016. години привукла 12 пута више гринфилд директних страних улагања него што би се очекивало за економију те величине.

TANJUG.rs / Foto: TELEGRAF.rs