Техничка мисија ММФ-а 13. септембра у Београду

Техничка мисија Међународног монетарног фонда (ММФ), предвођена Џејмсом Руфом, долази у Београд 13. септембра, а у редовну осму ревизију аранжмана у октобру, пише „Политика“.

Очекује се да главна тема наступајуће техничке мисије буде буџет за 2018. годину и евентуална повећања плата и пензија која је још почетком године најавио тадашњи премијер и актуелни председник Александар Вучић, наводи лист.

Шеф Мисије ММФ-а Џејм Руф је сваки пут одговарао да ће се о томе разговарати на јесен приликом кројења буџета за 2018. годину, а током претходне јулске посете Србији, Руф је поручио да је било најава да би зараде запосленима у јавном сектору могле да се повећају и до десет одсто, али да су на том пољу неопходне „умерене акције“.

Уколико се настави досадашњи тренд, кад је о приходима реч, могло би да се очекује да они расту и 2018. године. То указује на могућност да идуће године потенцијално буде додатног простора за повећање примања – рекао је тада Руф.

Према подацима Министарства финансија, у првих шест месеци ове године остварен је суфицит од 60 милијарди динара. Међутим, још није познато колики фискални простор је могуће искористити за повећање плата и пензија.

Министар финансија Душан Вујовић изјавио је синоћ да је извесно да ће бити повећања плата и пензија, и да се тренутно пажљиво рачуна колико ће то повећање износити.

Извесно је да ће повећања примања бити. Ми сад пажљиво рачунамо колики је простор за повећање плата и пензија, и да то остане у габаритима учешћа у БДП-у као што је било планирано, да се тиме практично крене у нови пораст који ће бити већи од стартне позиције у октобру 2014. када смо кренули у реформе – изјавио је Вујовић гостујући на РТС-у.

ММФ је већ препоручио српској влади да раст плата и пензија треба да буде у складу са растом БДП-а, односно свега што грађани и привреда створе за годину дана.

Техничка мисија ММФ-а се од редовне ревизије разликује по томе томе што Влада Србије нема услове које мора да испуни, да би ММФ Србији одобрио новац.

tanjug.rs