Влада даје део – Србија добија нови рудник злата

РТБ Бор започеће припреме за отварање рудника бакра и злата „Церово 2“ а почетак радова биће финансиран из државног буџета, потврђено је Блицу у Влади Србије.

Намера је да почнемо са експлоатацијом рудника „Церово 2“, јер би на тај начин смањили зависност од увоза концентрата бакра за борску топионицу, али би и домаћом рудом попунили рад тог металуршког ппостројења”, каже саговорник из Владе Србије.

На руку нам иде цена бакра, која сада износи око 6.500, а прогнозе говоре да ће наставити да расте и усталити се на 7.500 долара по тони. А, пре само годину дана, цена бакра била је 4.300 долара по тони”.

По прелиминарним студијама, за активирање „Церова 2“ неопходно је око 120 милиона евра, али ће држава финасирати део те суме, неопходан за почетак експлоатације. Менаџмент РТБ-а има задатак да Влади Србије презентује најповољнији модел улагања у будући рудокоп.

Век трајања „Церова 2“ је предвиђен на 20 година. Али, за то време одатле је могуће добити близу 20 тона злата, 400 хиљада тона бакра и око 120 тона сребра”, каже саговорник.

Уз све то, експлоатацијом „Церова 2“, стекли би се услови да се рудник прошири ка највећем лежиту бакра које РТБ има које се назива „Церово примарно“, за чије је активирање потребно инвестирати око 350 милиона евра.

Ако покренемо „Церово 2“, уз све побројане ефекте, није занемарљиво ни то што би тако подигли и вредност самог РТБ-а и на тај начин, приликом преговора о приватизацији или стратешком партнерству са компанијама које су заинтересоване за РТБ, имали би бољу преговарачку позицију”, додаје саговорник.

Он напомиње да је, примера ради, уз кинеске и руске компаније, за приватицацију РТБ-а веома заинтересованм један велики инвестициони фонд из Канаде, чија је делатност искључиво финансирање рударских пројеката.

То функционише на тај начин што инвестициони фонд уложи значајна средства у рудник и подигне му вредност”, објашњава саговорник.

Након тога, рудник се продаје, а добити остварена том трансакцијом мери се десерттинама милиона долара”.

Он објашњава да у овом тренутку није паметно продати РТБ или ићи у договор о стратешком партнерству, већ да то треба учинити у најповољнијем тренутку, под условима који би за државу били најповољнији.

blic.rs/Foto: Thinkstock