Вучић за Аваз: Раздваја нас прошлост, а спаја будућност

Сарајево — Председник Александар Вучић изјавио је да Србија и БиХ морају да имају најближе односе, што подразумева међусобно поштовање и поштовање граница.

Зато сам предлагао стварање економске зоне, јер мислим да више ствари можемо заједнички урадити и по питању царина, такси, пореза…, да де факто конституишемо заједничко тржиште и јединствени амбијент за привлачење страних инвеститора„, рекао је Вучић за сарајевски Дневни аваз.

Вучић је то изјавио пред сутрашњу званичну посету БиХ.

Према његовим речима, оно што у овом тренутку раздваја БиХ и Србију јесу питања из прошлости и „страст која обично проистиче из религиозних опредељења“.

Спаја нас управо будућност„, рекао је Вучић, уз констатацију да зна да му педесет одсто Бошњака још не верује, „јер постоји жестока кампања и значајна острашћеност против Срба“.

Наводећи да без стабилности у БиХ нема стабилности у региону, председник Србије је истакао да ће Србија учинити све да не дође до нових сукоба у БиХ.

Упитан да ли то значи да ће се оградити од изјава председника РС Милорада Додика да „верује да ће једног дана Србија и РС бити једно у територијалном и државном смислу“, Вучић је одговорио да „увек веома поштује Додика, као председника РС, и ту институцију“, као и да у јавности не говори против РС нити против њеног председника.

Могу вам изнети став Србије – поштујемо територијални интегритет БиХ. Немамо никаквих претензија према БиХ, као што очекујемо од БиХ и сваке друге државе према територији Србије„, истакао је председник Србије.

На питање зашто Србија не призна да се у Сребреници десио геноцид и оцену да је то „изругивање, као и изругивање Јасеновцу“, Вучић је рекао да се Србија не изругује Сребреници и да је термин „геноцид“ правна терминологија.

Нисте могли чути ни од кога из власти у Србији да се поиграва или чак подстиче различите теорије о томе шта се збивало, како се збивало у Сребреници„, рекао је он.

Према његовим речима, у Србији постоји поштовање за бошњачке жртве у Сребреници и искрени пијетет према њима, као и према српским жртвама на том подручју.

Вучић је појаснио да су се десили и злочини над Србима за које нико није одговарао, али да тиме не жели то да изједначи с убиством осам хиљада Сребреничана.

Говорећи о најављеној Декларацији о положају Срба на подручју бивше Југославије, Вучић је казао да се она односи на опстанак националног идентитета српског народа, истичући да није реч ни о каквом новом меморандуму, попут Меморандума САНУ почетком деведесетих година прошлог века.

Он је још казао да се Србија залаже за војну неутралност, додавши да то не значи да Србија не треба имати добре односе са НАТО и свима осталима.

BETA.rs