Вучић: Савремено образован официр гарант снаге Војске Србије

Чврсто опредељење Србије за војну неутралност никако не значи да би војска требало да остане пасивна и незаинтересована у ситуацијама које прете миру и безбедности у свету, већ напротив та неутралност значи искрену посвећеност миру и сарадњи, рекао је данас председник Александар Вучић на свечаној промоцији нове класе официра Војске Србије.

Због тога су, додао је, наши официри и ангажовани у мировним операцијама у целом свету.

То ангажовање је мали, али битан показатељ наше жеље да као земља не будемо ношени бурама, већ да ослушкујемо и нађемо своје место, јер данас нам је изнад свега потребна будност и решеност, какву су имали и српски војници на Солунском фронту”, рекао је председник, те додао:

Из тих ровова кренули су у јуриш до коначне победе, а та је победа ушла у уџбенике као модел стратегијског деловања против надмоћног непријатеља”.

Како је навео, није снага у боју војника и официра, него у њиховом знању и ономе шта браниш, чуваш и за кога се бориш.

Ко брани кућни праг, прадедовину, отаџбину тешко може бити побеђен”, приметио је Вучић те додао да нисмо опседнути прошлошћу, али треба да разумемо да наше стално опредељење треба да је унапређење свих вештина и знања како бисмо сачували кућни праг наслеђен од предака.

Упозорио је, међутим, да ће због зеље да сачувамо Србију, Војска бити стално нападана, било да то чине стране службе, медији, интересне групе.

Ви зато морате да штитите ову земљу”, поручио је председник младим официрима, додајући да верује да и да је најновија класа официра дорасла задатку који подразумева посвећеност миру и безбедности.

Председник Вучић изјавио је да је само свестран и савремено образован официр гарант снаге и моћи и спремности Војске Србије, спреман да брани и одбрани своју земљу, своју отаџбину и свој народ.

Вучић је у обраћању на промоцији најмлађе генерације официра Србије истакао важност образовања и значај који Универзитет одбране има за укупан образовни и научни развој и напредак земље.

Председник Србије је истакао да је зато један од најважнијих циљева адекватна припрема наших официра за преузимање одговорности која их очекује. . .

Наши официри, подвукао је, постројени данас, су управо завршили своје школовање и спремни су за храбар и частан позив, и служе својој отаџбини и њеним грађанима.

Он им је поручио да су завршили школу која има 167 година традиције и коју су завршили војводе Путник, Мишић, Бојовић, Степановић… и бескрајни низ јунака који су водили српску војску у победе.

Поручио им је да треба да буду поносни на своје претке, да баштине ту светлу традицију и да ће се суочити са свакодневним изазовима и да морају да буду свесни одговорности да чувају оно што је највредније животи и наша отаџбина Србија.

Председник Србије је подвукао да је за српског војника отаџбина увек била највећа светиња ја, и да ће тако и остати.

Наша дужност је да своје потомке васпитавамо на сјајним примерима патриотизма, какви су ретко забележени и у целој људској историји. Деца и млади треба да препознају узор у српским војсковођама, војницима и херојима”, сматра он.

(Танјуг)