Јача сарадња са Кином у области безбедности

Потпредседник владе и министар полиције Небојша Стефановић изјавио је данас да ће Србија и Кина продубити сарадњу у области безбедности.

Он је након са специјалним изаслаником председника Кине и секретаром Централне комисије за политичке и правне послове Менгом Ђијенџуом новинарима у Палати Србија рекао да је с Менгом разговарао о важним питањима – борби против тешког и организованог криминала и тероризма, и како искористити нове и савремене технологије како би били ефикаснији у овој борби.

Подсетио је да је МУП започео сарадњу са кинеском компанијом „Хуавеј“ у оквиру пројекта „Безбедан град“, где ћемо кроз систем камера и различитих софтвера имати бољу контролу саобраћаја и ефикаснију борбу против организованог и других видова криминала, као и спречавања кривичних дела.

Како је рекао, Менг предводи импресивну делегацију, јер су у њој и заменик министра јавне безбедности, заменик министра државне безбедности, помоћник министра спољних послова и генерални секретар савета безбедности, што, приметио је Стефановић, показује колику пажњу поклања Менг, али и Кина сарадњи у области безбедности са Србијом.

Наводећи да је с гостом разговарао о сарадњи у супротстављању тероризму и екстремизму, Стефановић је рекао да ће МУП продубити и наставити да јача односе с Министарством јавне безбедности Кине, сто ће омогућити бољу размену информацију о свима који би могли да угрозе безбедност наших земаља.

То важи и за размену информација у циљу одлучног супротстављања потенцијалном тероризму и екстремизму за све који би могли да помисле да наше земље могу да буду лака мета„, навео је Стефановић.

Захвалио је Менгу на понуди да кинески инструктори дођу у Србији, као и да наши људи иду у Кину на обуку како би наша полиција била ефикаснија.

Такође, додао је, Србија је веома захвална Кини на принципијелном ставу да не признају једнострано проглашену независност КиМ, те истовремено жели да продуби у свим областима сарадњу.

МУП и сви безбедности органи ће пружити безбедност и максималну заштиту кинеским привредницима и туристима, којих је све више и свима који хоће да инвестирају у нашу земљу. Желим да уверим наше госте да у светлу наших све ближих братских односа могу да рачунају на Србију и МУП у сваком тренутку„, поручио је Стефановић.

Менг је новинарима пренео да је на састанку договорено да ће Србија и Кина предузети јаке мере у сузбијању организованог и прекограничног криминала, те да ће се заједно супротставити тероризму.

У оквиру стратешког партнерства Србије и Кине, објаснио је, органи спровођења закона и безбедности две земље даље ће јачати међусобну сарадњу.

Менг је пренео пријатељски поздрав председника Кине Си Ђинпинга братском и пријатељском народу Србије, наводећи да је и данашњи сусрет био пријатељски и успешан, те да је постигнут консензус о више важних питања.

Кинеска влада је посвећена даљем продубљивању свеобухватног стратешког партнерства са Србијом„, поручио је Менг додајући да ће органи безбедности две земље продубљивати сарадњу како би повећали безбедност својих грађана, али и допринели већој безбедности у окружењу.

Заједно ћемо обезбедити интересе наших земаља и наших грађана, закључио је Менг.

tanjug.rs