Михајловић: Само економски независна жена је слободна

Потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић, отворила је Центар за оснаживање жена жртава породичног насиља у Сремској Митровици, други оваквог типа у Србији, саопштило је министарство.

Михајловићева је подсетила да је прошле године присуствовала отварању сигурне куће у Сремској Митровици, у којој је за годину и по дана помоћ потражила 51 жртва породичног насиља, али да се отварањем Центра за оснаживање жена прави важан корак даље.

Заштита жена жртава насиља почиње у сигурној кући, али се завршава тако што ћемо помоћи женама да се обуче, едукују и економски оснаже, јер само економски независна жена је слободна жена“, изјавила је Михајловићева.

Потпредседница Владе је истакла и да се нада да ће нови Закон о родној равноправности ускоро бити усвојен, с обзиром на то да посебну пажњу посвећује борби против родно заснованог насиља.

Борба против насиља започиње од малих ногу, кроз рад са дечацима и девојчицама у породици, вртићу и школи. Нови Закон о родној равноправности пажњу посвећује управо превенцији, јер наш циљ је да стварамо ненасилно друштво“, рекла је Михајловићева.

Она је додала и да је важно да ускоро буде усвојен и Закон о социјалном предузетништву, који ће омогућити формирање економски одрживих социјалних предузећа.

Надам се да ће овакви центри заживети и у другим местима, као што је то у Сомбору и Сремској Митровици. Да би овакве иницијативе биле реализоване, важно је да ускоро добијемо и Закон о социјалном предузетништву, на ком се ради више од две и по године“, закључила је Михајловићева.

зорана михајловић Извор: Тањуг/Кабинет потпредседнице Владе/М. Мирчетић
Светлана Миловановић, заменица градоначелника Сремске Митровице, истакла је да је отварање Центра за оснаживање жена добар пример како држава, локална самоуправа и невладин сектор могу да сарађују.

Отварањем овог центра помоћи ћемо женама жртвама насиља, као и женама из других рањивих категорија да се економски оснаже“, рекла је Миловановићева.

Мирјана Новковић, координаторка Центра за оснаживање жена, захвалила је потпредседници Владе на помоћи.

Пре годину и по дана представила сам идеју о центру потпредседници Владе. Данас смо ту и заједно га отварамо. У центру ће могућност да се обуче и оснаже имати све жене из сигурне куће, као и оне евидентиране као жртве породичног насиља у центру за социјални рад“, истакла је Новковићева.

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре помогло је са 10 милиона динара реконструкцију сигурних кућа у Србији.

(FoNet)