ПУПС: Повећање пензија, једнократна помоћ и 13. пензија у Београду

ПУПС: очекује да се до краја године пензионерима исплати једнократна помоћ, а од јануара почне постепено повећање пензија, док властима у Београду предлаже да размисле о такозваној „13. пензији” за најсиромашније пензионере престонице.

После три године добровољног одрицања од својих стечених права зарад спаса државе од банкрота који је претио у јесен 2014, време је да са пензионера, који неретко од својих пензија издржавају и своју децу и унуке, терет ‘затезања каиша’ пређе мало и на неке друге слојеве нашег друштва”, истиче се у саопштењу.

Како се наводи, с обзиром да Србија, према рачуници делегације ММФ-а и нашег министра финансија, у првих осам месеци ове године има суфицит од 120 милијарди динара, ПУПС очекује да једнократна помоћ од 6.000 динара пензионерима буде исплаћена до краја ове године, а да од јануара стартује и постепено повећање пензија.

Такође, када је реч о 100.000 најсиромашнијих београдских пензионера, ПУПС предлаже властима у главном граду да размисле и о исплати тзв. ’13. пензије’ која је једна од тековина борбе наше странке за права најстаријих суграђана”, додаје се у саопштењу Информативне службе ПУПС.

Подржавајући јучерашњу најаву председника Републике да ће грађани Србије „ускоро имати највеће плате и пензије веће него икада пре”, ПУПС додаје да се придружује и председниковој захвалности грађанима зато што су веровали у реформе, али посебно истиче да су управо пензионери били највећи хероји тешких реформи кроз које је Србија морала да прође, због чега очекује да Влада Србије најхитније операционализује „продужетак уговора о међусобном поверењу” између најстаријих суграђана и оних који су с њима били „и у добру и у мањем добру”.

(Танјуг)