НАТО забринут због плана Приштине за „војску“

Званичник алијансе, за „Новости“, о потезима Приштине око оружаних снага: Трансформација Косовскких снага безбедности без промене устава била би једнострани потез

ЗАБРИНУТИ смо због предлога да се Косовске снаге безбедности трансформишу у оружану снагу без уставних промена. Такви једнострани кораци нису од помоћи. Генерални секретар је ову поруку пренео и директно косовским властима. Он је такође позвао косовске власти да остану у блиском контакту са Београдом. НАТО позиција по овом питању се није променила.

Ово је одговор који су „Новости“ добиле од високог званичника НАТО-а из Брисела, на питање која је тренутна позиција Алијансе поводом планова председника привремених институција у Приштини Хашима Тачија да КСБ трансформише у војску.

Из Тачијевог кабинета, подсетимо, најављено је да ће се, уколико се не буду придобили неопходни српски гласови за уставне амандмане, Скупштини поднети нацрт закона о трансформацији КСБ у војску. Тај нацрт до паралмента у Приштини је стигао и у марту, али је под притиском западних земаља, као и НАТО-а, тада повучен.

– Поздрављамо спремност да се у дебату око будућности КСБ-а укључе све заједнице. НАТО је годинама подржавао развој КСБ-а као професионалне и нарастајуће мултиетничке снаге. Структура, мандат и мисија КБС-а су питања за локалне косовске институције у складу са њиховим уставним законом – додао је званичник НАТО-а за наш лист.

Да је формирање војске примарни циљ новоформиране владе у Приштини, показује и то што је министар за безбедносне снаге Рустем Бериша, током јучерашњих разговора у Тирани са министарком одбране Албаније Олтом Џаком, рекао да је јачање безбедносних институција „приоритет“ и да то „укључује трансформацију КСБ у оружане снаге“.

И ДАЉЕ БЕЗ ЗАХТЕВА ЗА УНЕСКО

ИЗ Приштине досад није стигао захтев за чланство – поручио је јуче за „Новости“ Дарко Танасковић, амбасадор Србије при Унеску.

Уколико би евентуално хтеле да се упусте у ову авантуру, приштинским властима остало је још мало времена до Извршног савета Унеска, који ће се одржати следеће среде и када ће се утврђивати дневни ред за Генералну конференцију у новембру.

Танасковић истиче да представници Србије све чине да би предупредили евентуалне потезе Приштине у последњи час.

(novosti.rs)