Шарчевић: Будућност ЕУ и региона почива на снажној економији

Постојање Западнобалканске платформе за образовање и обуке изузетно је значајно за сарадњу земаља у региону, изјавио је данас министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић

Постојање Западнобалканске платформе за образовање и обуке изузетно је значајно за сарадњу земаља у региону, размену искустава и знања у области образовања и истраживања, као и за наше будуће приступање ЕУ, изјавио је данас министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.

Он је на отварању регионалног министарског састанка о образовању, обуци, науци и истраживању, а поводом обележавања 30 година ЕУ програма Еразмус, рекао да будућност ЕУ и земаља региона почива на снажној економији, која се заснива на знању и иновацијама.

Зато, каже, фокус наше сарадње треба да буде на оснаживању наших економија путем улагања у иновације и коришћења свих наших истраживачких потенцијала.

Министар, који је скуп отворио са шефом Делегације ЕУ у Србији Семом, навео је да је у претходном периоду најинтензивнија сарадња остварена у области високог образовања и да су у оквиру програма Темпус и Еразмус+ развијени многи регионални пројекти.

Подсетио је да је од 2014. године у оквиру програма Еразмус+ високошколским установама у Србији одобрено више од 26 милиона евра.

У оквиру пројеката Изградња капацитета у високом образовању, од 2014. године регион Западног Балкана имао је 49 одобрених пројеката, вредних више од 43 милиона евра, наводи министар.

Када је реч о пројектима Кредитне мобилности, одобрено је 912 пројеката вредних више од 60 милиона евра.

Платформа Западног Балкана за образовање и обуку и Платформа Западног Балкана за истраживање и иновације су годишњи састанци на високом нивоу у организацији Европске комисије.

Фото Танјуг,С.Радовановић

Овогодишнни дводневни састанак први пут се одржава у Београду.

Министри образовања и науке Западног Балкана ће разговарати о мерама за даље унапређење регионалне сарадње у образовању, науци, истраживању и иновацијама.

Европски комесар за образовање, културу, омладину и спорт Тибор Наврачич рекао је да је министарска платформа Западног Балкана, од настанка 2012. године, постала драгоцена традиција јер пружа јединствену прилику за размену мишљења о образовним системима у региону и њиховим главним приоритетима и изазовима.

„Данас када прослављамо 30. годишњицу програма Еразмус, истакао бих да 33 земље учествују у програму Еразмус + који омогућава сарадњу са стотинама земаља широм света, укључујући све земље Западног Балкана“, рекао је Наврачић

Шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је да ЕУ помаже земљама региона да спроведу реформе у циљу стварања бољег образовног окружења, које може одговорити на изазове социјалног и економског раста и подстицати друштвени развој, социјално укључивање и изгледе за приступање ЕУ.

Навео је да је ЕУ, само у Србји, од 2003. године бесповратно уложила 80 милиона евра за подршку реформи образовања и више од 100 милиона евра за подстицање иновација, конкурентности, истраживања и развоја.

Поред тога, додаје, кроз програм Еразмус + подржава српске студенте и професоре пружајући стипендије и могућности за програме размене на универзитетима у Европи и шире.

Еразмус+ је програм ЕУ за пружање подршке пројектима сарадње у области образовања и обуке, омладине и спорта у коме Србија успешно учествује.

За пројекте у оквиру овог програма, високошколским установама у Србији од 2014. до сада је одобрено више од 26 милиона евра, више него било којој другој земљи у региону Западног Балкана.

Осим тога, више од 5.000 професора и студената из установа високог образовања у Србији је учествовало у краткорочним програмима размене на универзитетима у целој Европи и шире.