Кркобабић: Прво повећање пензионерима-поднели највећи терет

Министар задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа Милан Кркобабић, изјавио је да пензије и плате у јавном сектору морају да расту пошто има новца за прерасподелу, као и да прво треба повећати пензије

Министар задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа Милан Кркобабић, изјавио је јутрос да пензије и плате у јавном сектору морају да расту пошто има новца за прерасподелу, као и да прво треба повећати пензије пошто су пензионери поднели и највећу жртву.

Кркобабић је казао да има простора и за једнократну помоћ пензионерима, али и за 13. пензију за Београђане, пошто су ту највећи трошкови живота.

То (колико ће бити повећање) је озбиљна ствар и мора да буде одлука Владе Србије, на ту одлуку сагласност мора дати и председник Републике, он је био гарант овог друштвеног договора и он је био тај који је носио концепт фискалне консолидације„, рекао је Кркобабић.

Он је гостујући на РТС-у нагласио да је део пензионера и запослених у јавном сектору дао највећи допринос фискалној консолидацији и да то мора да се уважи.

На питање како коментарише то што сваки министар каже да прво запослених у његовом сектору морају да добију повећање плате, Кркобабић поручује – „министри могу да сачекају, они су промењива категорија, долазе и одлазе, али пензије су константна и егзистецијанлна ствар за 1,7 милиона људи и са њиховом егзистенцијом нема играња“.

Коментаришући то што је Фискални савет оценио да је прихватљиво само повећање од пет одсто, Кркобабић каже да Фискални савет и постоји зато да би дао своје мишљење.

Наводи да је још рано говорити о процентима и да за сада сви износе само предлоге.

За нас је битно и неспорно да и пензије и плате морају да расту, а колико – то морамо урадити на такав начин да не дођемо поново у позицију да морамо поново да предузимамо тешке мере„, навео је.

Нагласио је да је највећи терет поднео део пензионера и део запослених и да је то било кључно за фиксаклну консолидацију, да је прошло три године и да сда други слојеви становништва морају да дају свој допринос.

Кркобабић каже да су јавна предузећа почела да пуне буџет и да она морају да надоместе та средства, која су добијена уштедама од смањивања плата и пензија у претходном периоду.

На питање о задругама, Кркобабић каже да је за само неколико месеци формирано скоро 100 задруга и да њихов број расте подсетивши да је најављено 500 задруга за пет година.

Рекао је да су дата средства за две нове и две постојеће задруге, да се људи јављају и траже савете.

Према његовим речима, за три године биће уложено 25 милиона евра у задруге.

Кркобабић је нагласио да та средства морају бити и већа, јер без улагања у задруге нема српских села,без којих нема ни Србије.

(tanjug.rs)