Кинези се одлучили за нову инвестицију у Србији

МИНИСТАР за иновације и технолошки развој Ненад Поповић састао се данас у Пекингу са руководством кинеске државне компаније China Road and Bridge Corporation (CRBC) и том приликом разговарао о сарадњи Србије и Кине на реализацији заједничког пројекта изградње Српско-кинеског индустријског парка у Београду.

На састанку са председником CRBC Дуом Феијем и директором ове компаније Донг Фу Тангом, Поповић је истакао стратешки значај овог пројекта за две државе.

„Председник Србије Александар Вучић и председник Кине Си Ђипинг означили су овај пројекат као један од најважнијих пројеката у оквиру стратешке сарадње наше две државе. Ми, којима је поверен задатак да оперативно спроведемо њихов договор у дело, имамо обавезу да то урадимо што ефикасније у најбољем интересу две земље“, рекао је Поповић.

Он је објаснио да је на састанку са кинеским партнерима разговарано о моделу заједничког управљања парком, финансирању његове изградње, инфраструктури, као и о технолошком и иновационом концепту и компанијама које би требало да раде у оквиру парка.

Поповић је истакао да је Србија веома заинтересована за реализацију овог пројекта јер је то шанса за долазак нових технологија и отварање нових радних места.

„Изградња индустријског парка у Београду је прилика да Србија постане „хаб“ за најмодерније технологије у региону Југоисточне Европе. То је начин да у Србију привучемо успешне кинеске и светске високотехнолошке компаније које би у нашој земљи покренуле производњу и отвориле своје истраживачке и развојне центре. Тиме обезбеђујемо технолошки и економски раст Србије, као и отварање нових радних места за наше младе инжењере“, нагласио је Поповић.

Он је додао да су то радна места са високом додатом вредношћу која Србију воде у „просперитетну иновациону и технолошку будућност“.

Поповић је објаснио да ће се парк налазити поред Пупиновог моста у Борчи у Београду и да ће се простирати на површини од 320 хектара.

„Према израђеној студији изводљивости, у парку ће бити отворено више од хиљаду високотехнолошких компанија са потенцијалом отварања преко десет хиљада нових радних места“, навео је Поповић и додао да је реч о инвестицији вредној преко 300 милиона евра, која ће бити реализована у три фазе.

„Пројекат изградње би требало да финансирају три кинеске банке, а 40 кинеских компанија већ је изразило спремност да отвори своју производњу у индустријском парку у Београду“, рекао је Поповић.

Кинеска CRBC је једна од четири највеће кинеске државне компаније, а највећа у сектору изградње инфраструктуре. Ова компанија има преко 50 својих представништава у земљама Азије, Африке, Европе и Северне и Јужне Америке.

Извор Факти