Кркобабић: Држава даје 200 мил. задругарима

Министар задужен за регионални развој Милан Кркобабић изјавио је у Горњем Барбешу да ће држава до краја године уложити 200 милиона динара у развој задругарства

„Приоритет нам је пет округа на југу Србије, али хоћемо да ове године уложимо и у задруге у источној, западној и централној Србији, у околини Београда, као и у неколико задруга у Војводини“, рекао је Кркобабић приликом обиласка Задруге за производњу и прераду лековитог и зачинског биља „Заплањски засад“.

Према његовим речима, за развој задруга и села мора да буде издвојено пуно пара и додао да износ средстава који се одобрава задругама треба да буде повећан.

„У наредне три године уложићемо у развој задругарства 25 милиона евра, али мишљења сам да, уколико је потребно, и 100 милиона евра треба да буде издвојено следеће године“, рекао је Кркобабић.

Он је рекао да је потребно да свако село има задругу, амбуланту, школу, пошту и цркву да би млади остали у селима.

„Задруга је једино решење да се мали произвођачи обједине и да њихов производ понуде тржишту“, рекао је Кркобабић.

Према његовим речима, од почетка акције „500 задруга у 500 српских села“, у Србији је основано 157 задруга.

Додао је и да сматра да задружна имовина која је некада приватизована мора да буде враћена задругама јер је то „легитимни облик својине попут државне и приватне својине“.

Председник Задружног савеза Србије Никола Михаиловић рекао је да је број новооснованих задруга у нашој земљи у последњих десет месеци чак десет пута већи од просека.

Он је казао да је предност приликом оснивања дата југу Србије и да је ту формирано 50 нових задруга.

Председник Задруге „Заплањски засад“ Зоран Илић подсетио је да је тој задрузи недавно одобрено из државне касе 5,9 милиона динара и да су задругари тим парама купили трактор, прикључне машине и другу опрему неопходну за производњу и прераду лековитог биља.

Илић је истакао да задругари, њих 15, и 40 коопераната у „Заплањском засаду“ производе невен, бели слез, артичоку, камилицу и першун.

Прдседник општине Гаџин Хан Саша Ђорђевић казао је да у 34 села на подручју те општине живи мало становника, а велике површине земљишта су необрађене, та да је развој задругарства шанса да се људи врате на своја огњишта, односно да они који су већ ту не оду из тог краја.

Општина Гаџин Ган данас је прославила дан општине свечаном седницом Скупштине општине. На седници су додељене повеље и захвалнице појединцима и установама које су допринеле развоју општине. Плакетом је награђен и Кркобабић.

Извор: Бета