Аустријанци гласају

У Аустрији се данас одржавају парламентарни избори који ће, како се очекује, означити скретање те земље удесно и окончати дугогодишњу владавину велике коалиције социјалдемократа и конзервативаца.

Аустријска народна странка (ОВП) на чијем челу је актуелни министар спољних послова тридесетједногодишњи Себастијан Курц, води у свим испитивањима јавног мњења са око 33 одсто гласова.

За друго место се боре Социјалдемократска странка Аустрије (СПО) на челу са актуелним аустријским канцеларом Кристијаном Керном и десничарска Слободарска странка Аустрије (ФПО) предвођена Хајнцом-Кристијаном Штрахеом које зависно од анкете могу рачунати на подршку између 23 и 27 одсто бирача.

За улазак у парламент и прелазак изборног прага боре се и странке Зелени, Неос (Либерали) и Листа Петера Пилца, бившег челника странке Зелних.

Слободарска партија Аустрије (ФПО), која је водећа у европској националистичкој породици, циља да уђе у владу, мање од годину дана од председничких избора када је њен кандидат ушао у други круг.

ФПО према анкетама има подршку 25 одсто бирача. То је дупло више од резултата немачке десничарске партије Алтернатива за Немачку (Афд) која је на недавним изборима ушла у Бундестаг, и још једном указује на јачање популистичких и антиимигрантских партија у Европи.

Себастијан Курц коме се већ месецима у анкетама предвиђа победа са више од 30 одсто гласова поновио је да не искључује ни једну опцију мада, како наводи агенција Франс прес, нова коалицијиа са Социјалдемократама (СПО) изгеда мало вероватна после оштрих сукоба који су обележили последње дане њихове заједничке владавине која траје од 2007. године.

Извор: Бета