Фратини: Србија је мост између ЕУ и Русије

Србија игра улогу моста између Русије и ЕУ, и она има право на то, каже бивши потпредседник Европске комисије Франко Фратини, који је и актуелни саветник председника Србије Александра Вучића.

Он је додао да су Италија и он лично увек подржавали стратешко партнерство са Русијом, и да је ЕУ погрешила што је увела санкције Русији.

Неопходно је нормализовати односе са Русијом. Имајући у виду актуелну геостратешку ситуацију, Русија може да одигра велику улогу у решавању конфликата, укључујући оне у Сирији, Либији, на Блиском истоку, Ираку, Медитерану. На свим тим местима Русија може да допринесе успостављању стабилности – рекао је Фратини за „Данас“.

Русија – стратешки партнер

Он је додао да је Европи Русија потребна као стратешки партнер, и да постоје земље као што су Италија и Шпанија које се томе не противе.

Говорећи о томе да Европа још нема заједничку спољну политику, Фратини је рекао да ће Србија постати чланица ЕУ не због спољнополитичких питања, већ када испуни критеријуме из Копенхагена.

Прича о Русији није део тих критеријума, не можемо мењати правила игре – навео је Фратини.

Приштина да крене правим путем

Одговарајући на питање шта очекује да ће бити постигнуто у наредној фази Бриселског дијалога између Београда и Приштине, Фратини је навео да се нада да ће бити могућности да Приштина поново крене правим путем.

Наредна фаза треба да служи макар побољшању атмосфере, која је била погоршана у претходним рундама, како би се омогућило успостављање међусобног поверења – додао је Фратини.

Стабилан Западни Балкан

Говорећи о ситуацији на Западном Балкану, Фратини је навео да је неопходно узети у обзир три фактора, од којих је први извесни замор од проширења ЕУ, док се други коси са првим, а то је да је Унији потребан стабилан Западни Балкан.

Не можемо дозволити да овај регион постане енклава отворена за инфилтрирање џихадиста, мреже организованог криминала, банде, јер би то значило и велике пријетње за Унију – рекао је Фратини.

Као трећи фактор, који би служио успостављању веће безбедности и стабилности ну региону, Фратини је истакао да су потребни лидери и владе које могу да спроведу реформе, те остваре конкретну сарадњу са Европом у смислу безбедности.

(Srna / foto: sky.it)