Вулин: Изјава господина Хојт Јиа није изјава пријатеља и човека који поштује Србију

Заменик помоћника државног секретара САД Хојт Јиа последњих година се – по задатку – бави утеривањем земаља Балкана у америчку бразду. А и у то ЕУ тор – кад год је то у интересу Вашингтона.

Тако је у Македонији довршио Сорошеву обојену револуцију и довео на власт америчку марионету Зорана Заева.

Тако је Црну Гору Мила Ђукановића увео у НАТО.

Тако је у Београду – на Економском самиту Србије – поручио званичном Београду да му је време да престане да балансира између Запада и Русије. Другим речима: да се одрекне свог досадашњег курса ’И ЕУ и Русија’, фактички – да се одрекне Русије и да јој, за почетак, уведе санкције.

Попут Ђукановића.

Од момента када је Ји овако наступио, чекало се – хоће ли му неко из Владе Србије одговорити. И ко ће то бити.

А одреаговао је министар одбране Александар Вулин. Ево његове изјаве-реакције:

Изјава господина Хојт Јиа је свакако до сада најтежи јавни и врло недипломатски притисак на нашу земљу и на наше право да самостално одлучујемо. Не знам каква ће бити позиција и одговор председника Вучића, али сам сигуран да ће умети да се избори са притисцима као што је увек умео и до сада”.

Не чекајући на Вучића, још је додао:

У своје име могу да кажем да ово није изјава пријатеља и да ово није изјава човека који поштује Србију, који поштује нашу политику, који поштује наше право да одлучујемо. Србија ће своје одлуке доносити сама без обзира колико били велики они који сматрају да могу да одлучују уместо нас”.

Ако је судити по сличним ситуацијама у којима је Вулин први „примао ватру на себе” – сасвим је могуће да су ово речи и став о којима је он обавестио Вучића и за које је добио макар прећутну сагласност…

(intermagazin.rs)