ДАЧИЋ ОДБРУСИО АМЕРИКАНЦИМА: Ми да окренемо леђа Русији, а ви и даље подржавате Косово?!

Министар иностраних послова Ивица Дачић рекао је јуче, коментаришући изјаву америчког званичника Брајана Хојта Јиа да се не може седети на две столице, да Србија треба води рачуна искључиво о сопственим интересима, као што то раде и други.

Сигурно да нису САД више заинтересоване за Косово него Србија. Како да окренемо леђа Русији? Не траже од нас да окренемо леђа Русији, него да водимо антируску политику. Ми треба да водимо такву политику, а ко ће онда да заступа наше ставове везано за Косово и Метохију? Од нас се тражи да извршимо самоубиство, да не би било политичког убиства – каже Дачић.

Сматра и да је Хојт Ји, што му је и лично рекао, превише гледао научно-фантастичне филмове и „Рат светова“ Орсона Велса.

Данас се све гледа кроз однос Русије и САД, а та констатација није тачна и Србија нема потребе да се изјашњава да ли седи на столици на којој пише Русија илИ ЕУ, каже Дачић.

Ми треба да седимо на столици на којој пише Србија и треба да водимо рачуна само о свом интересу, као што свака земља води – рекао је он.

Нема никакве дилеме бар што се мене тиче, а убеђен сам и да је то став председника Вучића – да ми гледамо наша посла. Када се слонови туку настрада трава. Ми треба да водимо рачуна о себи – поручује Дачић.

Изразио је уверење да ће Америка и Русија ићи у правцу помирења, а да је наше да сачувамо интересе Србије.

Ми у овом тренутку имамо јасну позицију да идемо у ЕУ, али штитимо наше интересе. Није у интересу Србије да иде у ЕУ ако тиме неће одбранити државне и националне интересе – сматра Дачић.

Није, међутим, наш интерес ни да водимо политику против ЕУ, већ да тражимо да поступно усаглашавамо нашу спољну политику са политиком Уније, додао је шеф дипломатије. САД, како је подвукао, није чланица ЕУ, а и када питате у Бриселу за Америку не кажу добре ствари, као ни они у Вашингтону о Унији.

Дачић је рекао да га запрепастила бахатост и смелост да неко усред Београда дође и каже тако нешто.

Ми се не изјашњавамо о томе какву ће политику водити САД. Најгоре од свега тога је да то није став САД, већ једног одељења у Стејт департменту. Тај став треба да имамо у виду – рекао је Дачић, додајући да Србији није циљ да нарушава односе са САД.

Хоћете да окренемо леђа Русији, а ви да даље подржавате независност КиМ. На кога да се ослањамо? Дођите онда и реците: „Ви Срби морате да водите антисрспку политику и признате Косово, не антируску“. Не знам ко ће то у Србији да прихвати. Можда има и таквих, али сам сигуран да не могу да прођу на изборима – уверен је Дачић.

Сматра и да западне државе неће променити мишљење о Косову, нити поменити историју коју су кројили.

(intermagazin.rs)