Дачић: Суринам повукао признање Косова

Стална мисија Суринама при Уједињеним нацијама (УН) донела је одлуку о повлачењу признања Косова и Метохије као независне државе, каже српски шеф дипломатије Ивица Дачић.

Он је ово рекао на ванредној конференцији за новинаре коју је данас хитно заказао.

Како је навео, о овоме га је обавестило Министарство спољних послова те земље, и истакао да се на овоме дуго радило и мого разговарало.

Влада Суринама донела је одлуку 27. октобра, а дипломатска нота, у којој се обавештава о поменутој одлуци упућена је Министарству спољних послова Косова 30. октобра.

– Оваква одлука показује да се мора истрајавати, разговарати са свима, ако желимо да Косово буде национални интерес. Ово такође показује да није све готово, као што неко говори – рекао је српски шеф дипломатије, истакавши да је Стална мисија Републике Суринам при УН поновила изразе најдубљег поштовања Сталној мисији Републике Србије при УН.

Казао је и да је у овој „операцији“ помогао „наш човек који има контакте са властима у Суринаму“.

– Позивам целу дијаспору да то раде за своју земљу. Нећемо да станемо овде, замерају ми из Брисела и Вашингтона да највише на овоме радим. Па радим јер је то наш највећи проблем – рекао је Дачић.

Он је казао и да је ово веома важан догађај који заслужује посебну пажњу, истакавши и да није сигуран да ће приштинске власти објавити ову вест.

Такође, рекао је да и да се оно што је настало кршењем права у случају Косова „шири као вирус“. Рекао је и да „наша генерација неће бити та која ће видети да Косово има столицу у УН“.

– То се неће десити док Русија и Кина не промене став – истакао је српски шеф дипломатије.

Он је навео да су се, додуше не често, овакве ствари и раније дешавале. У случају Косова, казао је, то је било са Сао Томе и Принципе, после смене власти.

– Ово није урађено новцем, јер новца немамо. Није ни притисцима – рекао је Дачић, истакавши да му је жао што су Косово признали многи који су били пријатељи земље за време Јосипа Броза Тита.

Иначе, Суринам је држава у Јужној Америци која се раније звала Холандска Гвајана. Независност је стекла 25. новембра 1975. године. Према попису из 2012. године Суринам је имао нешто више од 530.000 становника. Земља је разнолика језички, етнички и верски.

(blic.rs)